Životna sredina u fokusu javnosti, ali ne i u fokusu institucija

0
73

Građani igraju važnu ulogu u očuvanju životne sredine, ali je neophodno da ih nadležne institucije prepoznaju kao aktere u ovoj oblasti, te da aktivno rade na edukaciji građana ohrabrujući ih da prijavljuju slučajeve narušavanja životne sredine. Uz to, sve institucije moraju da poboljšaju svoju efikasnost u kontroli i adekvatnom sankcionisanju onih koji narušavaju životnu sredinu, neki su od zaključaka prezentacije nove publikacije koja je 15. juna održana u Somboru.

Kao što i sami možemo primetiti, životna sredina je poslednjih par godina došla u fokus javnosti, a posebno u doba pandemije. Međutim, ova analiza pokazuje da situacija u institucijama ipak nije ista. Autorski tim publikacije „Životna sredina pod lupom: Otvoreno o efikasnosti institucija“ je kroz građanski monitoring, pokušao da kroz primere prikaže, sa jedne strane rad lokalnih inspekcija zaštite životne sredine u Vojvodini, kao i praksu pokrajinske inspekcije, ali i praksu pravosudnih institucija.

Svi rezultati po gradovima i opštinama objedinjeni su u novoj publikaciji, koja će uskoro biti dostupna svim zainteresovanima i na našem sajtu. Takođe, svi nalazi i dokumenta biće objedinjeni i na internet portalu koji u okviru ovog projekta razvijamo.

Zašto smo radili ovaj monitoring?

– Zato što ne znamo dovoljno o radu nadležnih inspekcija u oblasti zaštite životne sredine, nismo kao građani dovoljno informisani na koji način postupaju inspektori kada su predstavke u pitanju. Godišnji izveštaji o radu su jedina dokumenta koja bi mogla građane da informišu o radu inspektora, ali oni su često vrlo površno napisani, a ima dosta slučajeva gde, suprotno Zakonu o inspekcijskom nadzoru, ti izveštaji, kao i planovi rada, nisu ni objavljeni, navodi Gordana Adamov, jedna od kreatorki publikacije i dodaje da je netransparentan rad ovih organa jedan od razloga zbog čega je Bečejsko udruženje mladih započelo građanski monitoring lokalnih inspekcija zaštite životne sredine na teritoriji Vojvodine.

Kako doći do promena?

– Ključne promene treba da se dogode u pravosudnom sistemu, najpre u smislu donošenja adekvatnijih zakonskih rešenja, ali i primene tih zakona i efikasnog i efektivnog rada pravosudnih organa, uz kontinuiranu edukaciju i povećanje broja kadrova i drugih resursa tužilaca i sudova, navodi Ana Aćimov, kreatorka publikacije.

Nakon razgovora sa građanima i građankama Sombora o ovoj temi, već sledeće nedelje nas očekuje promocija rezultata našeg monitoringa u Novom Sadu, na Fakultetu tehničkih nauka u ponedeljak 20. juna od 12 sati, a dan kasnije na istu temu ćemo razgovarati i sa našim sugrađanima u Bečeju.

Ovim putem, pozivamo naše sugrađane na promociju publikacije u utorak 21. juna od 12 sati u Maloj sali opštine Bečej.

O ovoj temi: