Život bez nasilja nije luksuz, već osnovno ljudsko pravo

0
31

Širom sveta, 25. novembra obeležava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama sa ciljem unapređenja svesti o ovom problemu koji se tiče svih nas.

Ovaj datum proglašen je na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kariba 1981. godine, a ozvaničen je od strane Ujedinjenih Nacija 1999. godine.

Kako bi se doprinelo rešavanju ovog problema, važno je da se svi edukujemo kako bi znali šta je to rodno zasnovano nasilje, kako se ispoljava, kako da prepoznamo nasilnika i šta da učinimo u slučaju da uočimo ili doživimo nasilje. Upravo o tome govori ovaj tekst, zato ga pažljivo pročitaj u nastavku.

Šta je rodno zasnovano nasilje?

To je svaki vid nasilja koji počiva na rodnoj osnovi, a ispoljava se kao psihičko, fizičko i seksualno nasilje. Podrazumeva svaki vid ponašanja koji se čini bez odobrenja ili sa namerom da se nanese bilo koji vid štete osobi, a najčešće je usmeren ka ženama.

Rodno zasnovano nasilje je kršenje ljudskih prava, oblik diskriminacije i manifestacija nejednake moći polova.

Nasilje prema ženama je pandemija u senci u kojoj svaka treća žena na svetu tokom svog života doživi nasilje od strane intimnog partnera i/ili seksualno nasilje (ne)partnera.

Šta je femicid?

Femicid predstavlja najekstremniji oblik rodno zasnovanog nasilja. Ovaj pojam označava ubistvo osoba ženskog pola koje je motivisano polom žrtve. Drugim rečima „ubistvo žena jer su žene“.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) većinu slučajeva femicida počine partneri ili bivši partneri, pri čemu je pre toga često prisutno zlostavljanje, pretnje ili zastrašivanje i/ili seksualno nasilje.

Prema izveštaju Autonomnog ženskog centra u prvoj polovini 2022. godine u Srbiji na osnovu medijskog izveštavanja zabeležno je ukupno 12 ubistava žena u porodično-partnerskom kontekstu. Najmlađa žrtva imala je 31 godinu, a najstarija 79 godina. Ova statistika se oslanja na prethodne i ukazuje na to da svaka žena može biti žrtva femicida.

Ko je kriv za to? 

Važno je istaći da je za nasilje kriv isključivo nasilnik, a ne kratka suknja, neskuvan ručak i drugi izgovori. Žrtva nasilja nije kriva za postupke nasilnika, i ne treba da bude tako ni tretirana, već joj se treba pružiti podrška.

Kako postupiti u slučaju nasilja?

Žrtve nasilja procesuju ga na različite načine i ne postoji tačan ili netačan način.

Preporuka jeste prijavljivanje nasilnika policiji, kontaktiranje institucija koje će pružiti pomoć, te udaljavanje od nasilnika, ali i edukacija kako bi osoba znala da prepozna potencijalne znake koji ukazuju na nasilničko ponašanje.

Ono što je važno da znaš, ukoliko si bila ili jesi žrtva nasilja, jeste da nisi sama i nisi kriva. Nasilje možeš prijaviti putem SOS telefona 0800/100 007.

Na koje načine možeš doprineti ovoj temi?

Informiši se o lokalnim akcijama i inicijativama koje se bave temom rodno zasnovanog nasilja i rodne ravnopravnosti, te se uključi u njih i radi na razvoju svojih znanja i veština i posveti se unapređenju situacije u lokalnoj zajednici.

Jedan od načina jeste i popunjavanje anonimne ankete o informisanosti, stavovima i iskustvima građanki opštine Bečej koju sprovodi Bečejsko udruženje mladih. Anketa je anonimna i dostupna je dvojezično, na srpskom i mađarskom jeziku, a prikupljeni podaci koristiće se u cilju daljeg razvijanja lokalnih politika za unapređenje položaja žena u opštini Bečej.

Isprati globalnu kampanju “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” koja ujedno i počinje na današnji datum i spaja ovaj sa drugim važnim datumima koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava. Ovu kampanju obeležava 1700 organizacija u preko 100 država sveta, a više o njoj možete pročitati putem linka.

Povodom ove kampanje, Bečejsko udruženje mladih u saradnji sa Narodnom bibliotekom Bečej i u partnerstvu sa Ambasadom SAD u Srbiji organizuje projekciju dokumentarnog filma u petak u 19 časova, nakon čega će biti organizovana diskusija na temu prevencije rodno zasnovanog nasilja.

Zato, pozivamo vas da nam se pridružite na ovom edukativnom događaju, koji prikazuje zašto je važno da svi građani shvate značaj važnost prijavljivanja nasilja. Više o ovom događaju potražite na linku, a mi vas pozivamo da nam se pridružite, ali i da podelite ovaj tekst sa prijateljima i zajedno postanete deo borbe protiv nasilja nad ženama!