Ženska solidarnost kao ključ za unapređenje života žena sa sela

0
32

Žene iz sela bečejske opštine imale su priliku tokom proteklih meseci da se besplatno usavršavaju, ali i da u svom mestu koriste usluge psihološkog savetovališta, dok su ih zaposlene Centra za socijalni rad Bečej u okviru informativnih radionica takođe posećivale.

Povodom završetka projekta „Ka unapređenoj bezbednosti žena u opštini Bečej“ u Poljanici je organizovano druženje, uz šivaće mašine i razmenu iskustava, tamošnjih učesnica aktivnosti i onih iz Bačkog Gradišta.

Osim kursa šivenja, tokom proleća i leta organizovani su i besplatni kursevi srpskog i mađarskog jezika, pisanja biznis plana, knjigovodstva i kancelarijskog poslovanja.

Besplatne edukacije i drugi sadržaji za žene znače čitavoj zajednici, ne samo pojedinkama, tvrde iz, Poljanice, najmanje mesne zajednice na teritoriji opštine Bečej.

-Ovi kursevi su nam omogućili da se družimo, da se upoznamo međusobno i da se podržimo. Solidarnost i podrška za žene koje žive teško, koje trpe nasilje ili su na drugi način ugrožene je nezamenljiva, kaže polaznica obuke šivenja Jelena.

Posebno osetljive grupe žena, među kojima su i Romkinje, takođe su bile uključene u projekat.

-Ne želim više da radim na njivi, ne želim da budem prljava, blatnjava. Tokom poslednjih par meseci sam se teško razbolela, sad se oporavljam i planiram da promenim svoj život. I moju decu će drugačije gledati u školi, neće ih omalovažaviti kad budem radila u nekoj firmi, kaže polaznica obuka šivenja Branka (38).

Projekat je „Ka unapređenoj bezbednosti žena u opštini Bečej“ sprovodilo Bečejsko udruženje mladih uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena UN Women u Srbiji u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Norveške u Beogradu.