„Zdravlje spasi, cigaretu ugasi“: Odgovorno o štetnosti cigareta

0
58

Radionica „Zdravlje spasi, cigaretu ugasi“ okupila je u utorak 29. septembra mlade u Bečeju, sa ciljem da se podigne nivo informisanosti o štetnosti duvana. Učesnici su se iz različitih motiva odazvali skupu, a opšti je utisak, kako su nam rekli, da ovakvih radionica treba da ima mnogo više.

– Trudim se da svojim bližnjima i okolini ukazujem na to koliko pušenje štetno utiče na njihovo zdravlje. Naročito je nepovoljno za devojke jer utiče na plodnost, rekla nam je Olja Maletin, učesnica radionice iz Turije. Vukašin Stojanović, devetnaestogodišnjak iz Bačkog Gradišta nam je kazao da će, sada kada je usvojio nova znanja o štetnosti pušenja, još „više gunđati svojim prijateljima koji konzumiraju duvan“.

Ovaj mladić je istakao i da treba mnogo više aktivnosti organizovati na temu radionice. Radionica „Zdravlje spasi, cigaretu ugasi“ deo je projekta „Treniraj odgovornost“ , koji je osnovni trening za mlade trenere u omladinskom sektoru, a realizuje ga Somborski edukativni centar, finansira pokrajinski Sekretarijat za omladinu i grad Sombor. Milica Lugumerski, omladinska radnica iz Somborskog edukativnog centra (SEC), u Bečeju je tog dana boravila u svojstvu mentora, i ocenjivala je rad budućih omladinskih trenera Predraga Topalova iz Sombora i Jasne Ristonović iz Bečeja, koji su vodili radionicu „Zdravlje spasi, cigaretu ugasi“.

Lugumerski je navela da su poražavajući rezultati istraživanja prema kojima mladi sve ranije počinju sa konzumiranjem alkohola, kao i da je akcenat omladinskih organizacija zbog toga, kako na projektu „Treniraj odgovornost“, tako i na drugima, na promociji zdravih stilova života.

Video prilog sa ove radionice možete pogledati klikom na sledeći link