Zaživela „Građanska stolica“

0
66

U četvrtak, 25. marta, na 9. sednici SO Bečej zaživeo je mehanizam „Građanska stolica“, a odbornicima u lokalnom parlamentu se ovom prilikom obratila Gordana Adamov povodom usvajanja Pravilnika za naknadu štete za ujede pasa lutalica.

Ona se obratila odbornicima rečima da pomenutim aktom nije definisano kako će građanima biti dostupne informacije kojima se postiže veća transparentnost postupaka za naknadu štete, kao i da se njime rešavaju eventualno posledice, ali ne i problem sa napuštenim životinjama.

Kako je rekla, za tri godine je sudskim i vansudskim postupcima građanima isplaćeno više od 21 milion dinara za naknadu štete zbog ujeda pasa lutalica, a nedovoljno novca se izdvaja za sterilizaciju pasa lutalica. Pravilnik je na kraju svih izlaganja usvojen. Dvadeset osam odbornika glasalo je za, a dvoje, odbornici SPS-a bili su uzdržani.

 Kako su mediji izveštavali o „Građanskoj stolici“:

  1. RTV „Mehanizam „Građanska stolica“ po prvi put pokrenut u Bečeju
  2. RTV „Meghallgatják a polgárokat Óbecsén“
  3. MojBečej: Diskusija o pravilniku za naknade zbog ujeda napuštenih životinja
  4. TV BEČEJ: Óbecse község bevezeti a „Polgárok széke” mechanizmust
  5. TV BEČEJ: Mehanizam „Građanska stolica“ po prvi put pokrenut u Bečeju
  6. Webinfo: Usvojen pravilnik za naknadu štete za ujede pasa lutalica i Deklaraciju o ulozi..
  7. Magyar Szo: Egy polgár is széket foglalt
  8. Bečejski dani: Koliko nas koštaju zahtevi za odštetu za ujed pasa?
  9. Bečejski mozaik: Za odštete zbog ujeda pasa lutalica predviđeno pet miliona dinara

Podsetmo, krajem decembra Bečejsko udružejne mladih, Opšte udruženje preduzetnika i Opština Bečej potisali su sporazum o unapređenju učešća građana u procesima donošenja odluka.

Mehanizam ima za cilj da unapredi komunikaciju građana, udruženja građana i lokalne samouprave u procesima donošenja odluka, kao i participaciju i uticaj građana i njihovih udruženja na procese donošenja odluka u jedinici lokalne samouprave. Takođe, cilj Građanske stolice je unapređenje transparentnosti odluka koje donosi lokalna samouprava.

Građanska stolica daje priliku građanima i predstavnicima njihovih udruženja da se obrate odbornicima na skupštinskim sednicama, a mehanizam mogu da koriste najviše tri građana po sednici.