Završena obuka za „Pokreni mehanizam“

0
68

Obuka „Pokreni mehanizam“ koju Bečejsko udruženje mladih sprovodi već skoro celu deceniju, osnažila je još jednu generaciju mladih iz opštine Bečej.

Cilj ove obuke je osnaživanje mladih za aktivno uključivanje u zajednicu, kao i edukacija o kreiranju medijskih sadržaja. Tokom prethodnih mesec dana, održani su treninzi na kojima su polaznici obuke učili o dikciji, pisanju sinopsisa, snimanju, montaži, žanrovima, rubrikama, dizajnu i radu na terenu.

-Veliko mi je zadovoljstvo da sam ponovo imala priliku da radim sa još jednom grupom mladih koji su zainteresovani da unaprede svoja znanja i veštine, da se angažuju u cilju ostvarenja sopstvenih afiniteta i potreba. U pitanju je grupa kreativnih i radoznalih mladih, željna da upravo radeći na sebi menja na bolje i zajednicu u kojoj živi. Smatram da program „Pokreni mehanizam“ podstiče i razvija kritičko mišljenje kod mladih o čemu nemaju baš mnogo prilike da čuju na drugim mestima, već isključivo zahvaljujući neformalnom obrazovanju, prenosi nam Ana Aćimov, jedna od edukatorki.

-Vredno smo radili vikendom i učesnici su u drugom delu obuke prošli teoriju intervjua i izrade reportaže, bila ona tekstualna, audio ili audio-vizuelnog formata. Pored toga, postoje učesnici koji žele da rade na snimanju i montaži, te je deo teorijskih obuka obuhvatao teme kao što su snimanje, kadriranje, plan i rakurs snimanja za video formate. Učesnici i učesnice ovogodišnjeg Mehanizma izuzetno su motivisani za rad u medijima i verujem da su nakon ovih obuka spremni da aktivno učestvuju u omladinskom aktivizmu i informisanju vršnjaka u našoj maloj zajednici, rekla je Gordana Adamov koja ističe da je i sama bila deo ove obuke pre 8 godina što ju je podstaklo da se danas bavi novinarstvom.

Nakon završenih radionica, polaznici prelaze na rad sa mentorima radi daljeg usavršavanja, a takođe će učestvovati u radu portala MojBečej.rs, kao i na snimanju podkasta „Bumovanje“.

O našoj obuci:

  1. Стиже нова генерација омладинских новинара

Projekat se realizuje uz podršku opštine Bečej u okviru Konkursa za finansiranje programa udruženja u oblasti omladinske politike iz budžeta opštine Bečej za 2021. godinu.