Završena akcija uređenja Zelene table u Bečeju

0
51

Kako bi obeležili Svetski dan klimatskih promena u četvrtak, 4. novembra, smo Zelenoj tabli u Bečeju dali novi izgled. Na ovaj način, članovi i članice BUM-a su simbolično obeležili ovaj važan datum.

Na ovaj način, Zelena tabla je ponovo dobila svoju svrhu zbog koje je i postavljena, a to je da informiše građane i građanke Bečeja o „zelenim“ temama.

– Na Svetski dan klimatskih promena koji se obeležava 4. novembra, naši članovi su dali novi izgled Zelenoj tabli u Glavnoj ulici. Primetili smo koliko ranije nije vođeno računa o ovoj tabli, s obzirom na to da je bila puna smeća. Zato smo zatražili ključ od Odseka za zaštitu životne sredine opštine Bečej i nakon čišćenja smo postavili edukativne plakate na kojima građani mogu da pročitaju nešto više o klimatskim promenama, posledicama koje nas pogađaju, kao i o mogućim rešenjima. Nadamo se da Zelena tabla više neće biti prekrivena smećem, već da će na njoj građani uvek zateći neke plakate o ekologiji i zaštiti životne sredine, navodi Olivera Marić iz BUM-a.

Podsećamo građane kako je Zelena tabla izgledala pre naše male akcije!

Već sada, veliki broj biljnih i životinjskih vrsta je izumrlo, ili su na koraku do toga da iščeznu, što je jedna od posledica klimatskih promena. Dvadeset najtoplijih godina se dogodilo u poslednje dve decenije, sa svakom godinom toplijom od prethodne. Vazduh nikad nije bio zagađeniji, zbog čega je vrlo bitno razgovarati o važnosti pošumljavanja.

Tamo gde su se ranije nalazile sante leda, sada ih gotovo i nema, a kao posledica toga javio se nagli porast visine mora i okeana. To dalje dovodi do poplava, tonenja nekih gradova i velike štete. U proteklih nekoliko godina, temperatura mora se nalazi iznad proseka, što je započelo odumiranje koralnih grebena. Javlja se povećan broj požara, suša, poplava, uragana i to sve kao posledica nastanka klimatskih promena, a sve zbog čovekovog delovanja.

O našoj akciji:

  1. Zelena tabla konačno ima svrhu
  2. БУМ: Чишћење „Зелене табле“