Završen projekat „Kreativni mladi za aktivnu zajednicu“

0
62

Nakon tri meseca kreativnog procesa, preko 60 sati druženja i skoro 30 susreta, osmočlana grupa mladih, zajedno sa svojom omladinskom radnicom, prošla je kroz program „Kreativni mladi za aktivnu zajednicu“.

Ova program u čijoj osnovi se nalazi metoda dizajnerskog razmišljanja kreirala je članica Bečejskog udruženja mladih, polaznica NAPOR obuke za omladinske radnike i radnice, Gordana Adamov.

– Zahvaljujući ovoj obuci po prvi put sam imala priliku da prođem kroz celokupan proces kreiranja i realizacije programa omladinskog rada. U prethodna tri meseca zajedno smo učili o sebi i drugima, otkrivali naše skrivene talente, promišljali o svetu u kom živimo, delili energiju, vežbali da se zaista čujemo, razumemo i ono najvažnije, podržavamo, kaže Gordana.

Mladi učesnici i učesnice ovog programa mogli su da uče o metodi dizajnerskog razmišljanja i kako je primeniti na lični rast i razvoj, kroz vežbe aktivnog slušanja, saradnje, razvoja veština empatije, timskog duha, liderstva i unapređenja kreativnog samopouzdanja.

– Nadam se da ovo neće biti prvi i poslednji program omladinskog rada koji sam kreirala i sprovela u Bečeju. Kroz celokupan proces sam dodatno uvidela koliko je omladinski rad važan u jednoj lokalnoj zajednici i koliko je važan za nas mlade koji se svakodnevno na putu ka odraslom dobu susrećemo sa različitim izazovima nametnutim od strane društva i celokupnog sistema, objašnjava Gordana dodajući da se nada da će i lokalna zajednica u budućnosti imati više sluha za ovakve programe.

– Omladinski rad je više od jedne edukativne radionice i nadam se da će to prvenstveno naučiti oni koji su u našoj zajednici zaduženi da rade na unapređenju položaja mladih. Nažalost, nisam imala mogućnost da svoj program sprovedem u prostoru koji je u Bečeju namenjen mladima, iako sam uredno slala zahtev za korišćenje nečega što se zove omladinski klub. Od svih briga koje sam imala u realizaciji prakse, nisam mogla da pretpostavim da će mi najveća briga biti prostor prilagođen radu sa mladima i pristupačan osobama sa invaliditetom.

Uprkos svim izazovima, radionice su uspešno završene uz, kako kaže, podršku Gradskog pozorišta Bečej koje joj je ustupilo prostor Galerije „Krug“ gde je najveći deo programa i realizovan. Uz to, navodi, velika podrška kroz ovaj proces bio joj je njen mentor Sale Trudić kao i „razredna“ Maja Jović.

– Najveće hvala naravno dugujem Nađi, Kingi, Juci, Eli, Kseni, Andriji, Teodori i Uglješi od kojih sam mnogo naučila u prethodna tri meseca i koji su me motivisali i inspirisali da nastavim putem kojim sam krenula, zaključuje Gordana.

Prijekat „Kreativni mladi za aktivnu zajednicu” je nastao u okviru programa obuke za omladinske radnike/ce koju realizuje Nacionalna asocijacija praktičara/ki omladinskog rada – NAPOR u okviru projekta Nemačke razvojne saradnje „Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji” koji sprovodi GIZ u saradnji sa Ministarstvom turizma i omladine Republike Srbije.