Za mlade u Bečeju: Dokumentarni filmovi Slobodne zone Junior

0
24

U četvrtak, 25. avgusta, gosti Pozorišnog kluba će imati priliku da u bašti pogledaju projekcije filmova iz programa Slobodna zona Junior “Naše razlike = naša snaga”.

Ovom prilikom biće prikazana četiri kratka dokumentarna filma koja traju do 20 minuta, o kojima možete pročitati više u nastavku, a ulaz na događaj je besplatan.

Čiji? Čija? Čije?

Prvi film na repertoaru jeste “Čiji? Čija? Čije?” rediteljke Jane Toman koji prati dvoje mladih i njihove bližnje u rešavanju dilema koje proizilaze iz multikonfesionalnog braka u koji treba da stupe. U Boljevcima kraj Beograda ovakve stvari se dešavaju već 200 godina, ali ovo je prvi put da su se baš ove dve porodice našle u situaciji gde je bitno čiji je on, a čija je ona.

Šljokica u slepom crevu

Sledeći film jeste “Šljokica u slepom crevu” Irene Antin koja se, kroz naraciju, seća prvog susreta sa scenom i tadašnje nelagodnosti. Slušajući je, gledamo dolazak do njenog rodnog mesta, pustog sela. Ovog puta, nelagodnost nije prisutna i dolazi kao studentkinja režije, te organizuje pozorišni dan u svom selu, u želji da drugoj deci pruži neophodno obrazovanje i ohrabri ih. Nalaženjem svetlije prizme, film se zaokružuje i završava uviđanjem da je ono što je nekada bio izvor traume, sada inspiracija.

Na naš način

Tokom trećeg filma “Na naš način” autorke Marine Todić, radnja je smeštena u Kucuru, selu u Bačkoj. Pratimo jednu sasvim normalnu, prosečnu porodicu. Normalnu i prosečnu za Kucuru – deda bosanske krvi, baka Rusinka, mama i tata iz mešovitih brakova, pa samim tim i njihova deca. Kroz svakodnevna dešavanja, oni uče decu da neguju oba jezika i da poštuju obe nacionalnosti.

Priče iz života tri žene

Poslednja projekcija je film „Priče iz života tri žene“ Tamare Zelenak, gde rediteljka daje omaž ženskoj strani svoje porodice, njihovoj snazi i nežnosti. Tri najvažnije žene u njenom životu, u različitim životnim dobima, susreću se i razgovaraju o braku, porodici, ljubavi, feminizmu, prošlosti i budućnosti.

Nakon projekcija, u prisustvu mladih autorki filmova uslediće „Hrabri razgovori“ – diskusije sa publikom o temama koje filmovi pokreću.

Inače, program Slobodna zona Junior je uspostavljen 2006. godine sa namerom da se u Srbiji pokrenu razgovori i prošire znanja o aktuelnim društvenim i političkim temama iz celog sveta, te da se putem primene angažovanih filmova u obrazovanju doprinese razvoju kritičkog razmišljanja kod mladih ljudi, povećanju medijske pismenosti, tolerancije, te razbijanju predrasuda i stereotipa.