Vršnjaci vršnjacima – Online digitalne klupe

0
10

Online nastava, neophodna tokom COVID-19 pandemije, pored upravljanja vremenom i adekvatnog prostora za nastavu i učenje, suočava se sa problemima kao što su nedostatak sredstava za rad za nastavnike i učenike u vidu funkcionalnih računara i mobilnih telefona, kao i pristupom stabilnoj internet konekciji.

Istraživanje koje je sprovelo Ministarstvo prosvete, na uzorku od 14.715 nastavnika, stručnih saradnika i direktora pokazuje da – kada je reč o glavnim problemima sa kojima su se suočili nastavnici prilikom realizovanja učenja na daljinu – najveći broj njih (52,3%) izdvaja dostupnost resusursa i tehnologije učenicima (računara, softvera…), dok kao četvrti po učestalostalosti (37,4%) navode dostupnost resusursa i tehnologije samim nastavnicima.

Kada je reč o tome šta prepoznaju kao potrebu za potencijalno sprovođenje ovakve vrste nastave u budućnosti, više od polovine njih (52,8%) ističe omogućavanje nastavnicima i školama veći pristup informacionih i komunikacionih tehnologija, odnosno računara i stabilne internet konekcije.

Ovi podaci pokazuju veliku potrebu za omogućavanjem ovih resursa kako nastavnom osoblju, tako i samim učenicima i učenicama.

Želeći najpre da pomogne u rešavanju probleme tehničke prirode – imajući u vidu da su ključni za minimalno funkcionisanje ovakvog modela nastave – grupa aktivista i saradnika sa dugogodišnjim iskustvom u adresiranju problema u zajednici i pronalaženju rešenja, pokrenula je inicijativu za multisektorsku akciju obezbeđivanja neophodnih uslova za rad i učenje, kako bi od jeseni nastava mogla neometano da se odvija putem interneta.

– S obzirom na stopu siromaštva i dodatno pogoršavanje ekonomske situacije usled krize, jasno je da će mnogim roditeljima/starateljima biti teško da nabave funkcionalni računar ili pametni mobilni telefon, a mnogima čak nemoguće. Ovakve krize su prilika da redefinišemo i unapredimo obrazovne prakse, pokažemo solidarnost i udruženim snagama dođemo do rešenja u najboljem interesu đaka i zaposlenih u obrazovanju, kažu inicijatori akcije Vršnjaci vršnjacima: online digitalne klupe. U akciji prikupljamo očuvane pametne telefone, tablete i laptopove koje ćemo dalje proslediti onima kojima su potrebni. Na taj način ćemo mogućiti i da ovi uređaji dobiju produžen život i ne skupljaju prašinu u fioci.

Potrebno je da uređaj bude očuvan (manje ogrebotine dolaze u obzir). Punjač je poželjan, ali ne i obavezan.

U akciji učestvuje preko 20 organizacija, institucija i zainteresovanih pojedinaca, a podržavaju je Unija sindikata prosvetnih radnika i Unija srednjoškolaca Srbije koji će pomoći da uređaji stignu do onih kojima su najpotrebniji.

Više o akciji zainteresovani se mogu informisati preko njihove FB stranice.