Više od igre: Bečejac na svetskom takmičenju u društvenim igrama u Esenu

0
105

Bojan Pejović, predstavnik je bio Srbije na svetskom takmičenju u igri Karkason koje se održalo u nemačkom gradu Esenu na najvećem sajmu društvenih igara. Pobedivši na državnom takmičenju u Karkasonu Bečejac je ostvario svoj dugogodišnji san – odlazak na svetki poznati sajam u Nemačkoj.

U Esenu je u konkurenciji od 36 takmičara iz 34 zemlje osvojio je 29. mesto. Međutim, rezultat nije bio u prvom planu, već druženje, razmena iskustava, upoznavanje sa čuvenim kreatorima igara, ali upoznavanje sa novim izdanjima.

Društvene igre nisu obična zabava, već imaju mnogo toga da pruže igraču – to su: razvijanje komunikativnih veština, socijalizacija, razvijanje i očuvanje motoričkih sposobnosti, vežbe pamćenja, organizacione i planske sposobnosti, edukacija…ističe Bojan Pejović koji ima kolekciju od oko 40 različitih igara sa raznolikom tematikom i mehanikom.

-Svake godine pojavi se oko 1.000 novih igara i ceo životni vek čoveka nije dovoljan da se one isprobaju. Verujem da od tih 1.000 novih može da se odabere stotinak koje zavređuju pažnju, ali je i to nemoguće isprobati, dodaje naš sagovornik.

Industrija društvenih igara je u ekspanziji i neretko saznajemo da mnogi, ističe Pejović, osim što na taj način ispoljavaju svoju kreativnost i služe im za druženje sa prijateljima ili okolinom, od njih i zarađuju.

Dvadesetdevetogodišnji mladić svoju pasioniranost društvenim igrama, koje uključuju sve, bez obzira na pol, starost, obrazovanje, podelio je sa mladima u Bečeju i gotovo dve godine u Centru za decu i mlade uz podršku Bečejskog udruženja mladih organizuje Društvene petke. Naredno druženje zakazano je već ovog petka.

Više na linkuhttps://youtu.be/rNaHSzvK8ao