Unikatni noževi iz radionice samoukog zanatlije Ivana Kovačeva

0
144
Privatna arhiva

U 21. veku, u vreme tehnologije i onlajn poslova, naš sugrađanin Ivan Kovačev odlučio je da se bavi jednim od najstarijih zanata na svetu. Njegov hobi od skoro je postao i jedan od njegovih izvora zarade, a želja za izradom noževa javila se, kako nam je ispričao, u nedostatku kvalitetnih sečiva još dok je radio samo kao mesar, te je odlučio da sam oštri, a kasnije i izrađuje svoje noževe.

– Po struci sam mesar i bavim se obradom mesa, ali nisam bio zadovoljan noževima koje su mi oštrili drugi majstori, pa sam rešio da kupim prvu mašinu za oštrenje noževa i polako počeo da učim kako da samostalno naoštrim nož. Kada sam savladao tehniku oštrenja, odlučio sam da napravim svoj prvi nož, gledajući tutorijale na Jutjubu.

Posvećenost, kvalitetni materiji i mnogo truda – recept za uspeh

Nakon što je ovaj samouki zanatlija bacio dvadesetak noževa, izradio je prvi kojim je bio zadovoljan, a sitne greške, kako kaže, danas su mu motivacija da razvija zanat.

– Kada sam napravio prvi nož kojim sam bio zadovoljan, znao sam da treba da idem dalje. Svakim napravljenim nožem, majstor se usavršava, jer kada završi nož i pogleda ga i uoči sve sitne greške koje treba da popravi, i to je ono što me je teralo da idem i dalje.

Svaki od primeraka je jedinstven

U izradi noževa naš sagovornik koristi različite materijale od kojih zavisi cena krajnjeg proizvoda, a najdraži deo u izradi, po njegovim rečima, jeste drška noža koja mu daje poseban izgled.

– Što se tiče izrade samog noža potrebno je parče čelika otprilike standardne dužine noža. U izradi koristim razne čelike, kao što su ugljenični ili nerđajući čelik. Njihova cena nije ista, a najviše zavisi i od toga gde ih nabavljam. Kupujem i na domaćem tržištu, ali uzimam i iz inostranstva. Što se tiče drške, koristim drvo i veštačke materijale: orah, fosilni hrast, dud i slično.

Sve je širi spektar primeraka iz radionice Bečejca | Privatna arhiva

Naš sagovornik veruje da od ovakvog zanata u Srbiji može da se živi, iako je njemu izrada noževa trenutno dodatni posao.

– Kao što sam već naveo, ja sam mesar po struci, tako da mi je ovo trenutno dodatni posao, a zaradu od izrade noževa uglavnom trošim na alat i novi materijal. Verujem da može da se živi lepo od ovog zanata, a trenutnim obimom posla sam zadovoljan.

Kovačev je još jedan dokaz da internet, osim za zabavu, i te kako može poslužiti kao dobar izvor veština i znanja, posebno kada su u pitanju stari zanati koji retko gde mogu da se nauče.

– Za ovakve stvari je potrebno vreme, bitno je samo ostati istrajan u onome što želite i rezultati će doći sami, poručio je naš sagovornik mladim ljudima koji imaju želju da se bave starijim zanatima.

Intervju pripremio Andrija Dimitrov.

 

Tekst nastao u okviru obuke za omladinske novinare „Pokreni mehanizam!“ koju sprovodi Bečejsko udruženje mladih. Projekat se realizuje uz podršku opštine Bečej u okviru Konkursa za finansiranje programa udruženja u oblasti omladinske politike iz budžeta opštine Bečej za 2021. godinu.