Uličnim performansom obeležili smo Međunarodni dan žena

0
42

Inspirisani ovogodišnjim sloganom Međunarodnog dana žena, Bečejsko udruženje mladih prošetalo je danas sugrađane „Stazom rodnih stereotipa”.

Na taj način, mladi su želeli da skrenemo pažnju kako i u kojoj meri stereotipi u vezi sa polovima koji postoje remete balans u društvu.

Učesnici su imali priliku da preispitaju, a potom i razbiju svoje predrasude o polovima, šetajući po gredi, i odgovarajući na postavljena pitanja. Takođe, građanima Bečeja smo prikazali statistiku o položaju žena u svetu, kao i kratke poruke o aktuelnim temama. Želeli smo na malo drugačiji način da obeležimo ovaj važan praznik i da sugrađanima ukažemo na to da smo jednaki i da prava svih moraju da se poštuju, da li su to žene, muškarci, ljudi različite nacije, rase, vere, rekla je u ime organizatora Gordana Adamov.

Ulični performans pod nazivom „Balans zavisi od nas” bio je prilika da pre svega sa mladima porazgovaramo o pravima žena, kako u Srbiji, tako i u svetu.

Žene, po njihovim rečima, najviše budu diskriminisane na radnom mestu, odnosno, u potrazi za poslom. Širom sveta danas se obeležava 8. mart, u znak sećanja na dan kada su žene počele da se bore za socijalnu, radnu i rodnu ravnopravnost. Pod nazivom Međunarodni dan žena praznik je prihvaćen 1917. godine.