U toku je izrada Akcionog plana politike za mlade u Vojvodini

0
36

U toku je izrada Akcionog plana politike za mlade u AP Vojvodini koji bi trebalo da važi od 2022. – 2025. godine, a Bečejsko udruženje mladih je deo tima za izradu.

Ovaj dokument predviđa Zakonom o mladima i, kako to ističu iz Evropskog Omladinskog Centra Vojvodine, veoma je važno da on bude rezultat saradnje sa nevladinim sektorom i resornim pokrajinskim sekretarijatima, ali i da zadovolji potrebu za sistemskim pristupom prema mladima na teritoriji Vojvodine.

– U AP Vojvodini, omladinska politika se bazira na pristupu mladima kao resursu. Dakle, zadovoljavanje potreba mladih, a kroz rešavanje njihovih problema i to aktuelnih, suštinskih problema u vremenu sadašnjem, jer svako drugo pozivanje i očekivanje od njih da u budućnosti povedu društvo napred, bilo bi samo deklarativnog karaktera, kaže za portal MojBečej Milan Krilović iz udruženja koje sa još nekoliko organizacija i partnerima koordiniše izradu novog Akcionog plana.

Partneri na izradi dokumenta su Novosadski omladinski forum, Bečejsko udruženje mladih, Connecting, Somborski edukativni centar – SEC.

Fokus grupe u kojima mladi iz opština i gradova u Vojvodini neposredno mogu da učestvuju realizovane će biti u četiri tematske oblasti, i to omladinski rad, prostori za mlade, aktivno učešće mladih u društvu i lični razvoj.

Mladi su prepoznati kao partneri državnom organu, te je Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu stvorio sveobuhvatan i sistemski pristup koji omogućava uključivanje svih relevantnih aktera u stvaranju uslova za razvoj mladih u kreiranje, implementaciju i praćenje omladinske politike.

Do kraja godine bi trebalo da budu sprovedena istraživanja, a dokument da ugleda svetlost dana početkom sledeće godine.