U podršci ženama sa sela važno da učestvuje čitava zajednica

0
9

I kada govorimo o sprečavanju nasilja prema ženama i kada govorimo o ekonomskoj nezavisnosti

Unapređenje položaja žena sa sela mora biti timski posao jer se jedino tako očekivani rezultati postižu. Ključne ulogu tu imaju mesna zajednica kojoj se meštani i meštanke obraćaju gotovo svakodnevno, ali i ustanove koje imaju svoje seoske ogranke.

Svojevrsni partneri Bečejskog udruženja mladih u Radičeviću u realizaciji projekta „Ka unapređenoj bezbednosti žena u opštini Bečej“ bili su tamošnja mesna zajednica i ogranak Narodne biblioteke Bečej. U ovom selu bečejske opštine brzo je zaživela usluga besplatno psihološko savetovalište, formiran je čak i „Ženski kutak“ u prostorijama biblioteke, dok su meštanke vredno pohađale kurseve poput knjigovodstva, pisanja biznis plana i kancelarijskog poslovanja, kao i kurs mađarskog jezika.

Žene su, u odnosu na muškarce, u neravnopravnom položaju i u urbanim sredinama. Međutim, njihov život na selu otežava i neplaćeni rad vezan za okućnicu, brigu o deci i starijma gde ženu teško druga osoba može da zameni. Teško je pronaći i posao jer ga u selima najčešće ni nema.

Ekonomski zavisne, bez posla ili drugih primanja, imovine, pa još i poljuljanog samouzdanja, sa manjkom znanja i veština koje izuskuje današnje društvo, žene sa sela teže se odlučuju da prijave nasilje i okrenu novi list. Zato je na projektu podržanom od Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena UN Women u Srbiji i Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu, mnogo pomoglo angažovanje i doprinos, kako predstavnika lokalne samouprave, mesnih zajednica, tako i članova raznih udruženja građana i pojedinaca.

Realizovano je skoro 260 radionica za žene iz šest seoskih naselja. Među njima su razni besplatni kursevi, radionice.

Kako to obično bude u selima, biblioteka je mesto za raznorazna okupljanja, a naša sagovornica Dragica Gavrić ima predlog za buduće aktivnosti usmerene pre svega na decu i mlade i savremeni način komunikacije koji, kako kaže, osim što ih udaljava jedne od drugih često, može da bude i nebezbedan i sa ozbiljnim posledicama.