Tinejdžeri nemaju osnovna znanja o ljudskoj seksualnosti

0
44
Foto: Pixabay

Redakcija Oradija radila je intervju sa Ljiljanom Suvajdžić koja je pokrenula početkom oktobra kanal na Jutjubu pod nazivom „Istorija seksualnosti“ na srpskom i engleskom jeziku.

Ona je inače mikrobiolog i doktor nauka, a na osnovu jedanaestogodišnjeg iskustva i rada u Srednjoj medicinskoj školi „7. april“ u Novom Sadu, uvidela je koliko današnji tinejdžeri nemaju osnovna znanja o ljudskoj seksualnosti, piše Oradio.

Shvativši da adolescenti nemaju sa kim da razgovaraju, odakle da uče i više saznaju na tu temu, najpre je u školi pravila prezentacije.

To što ne znaju i nije problem, nego imaju utisak da sve znaju, što jeste problem. Kada sam ih pitala da li znaju šta je to orgazam, pet sekundi je vladala tišina, jer su bili iznenađeni da profesorka uopšte izgovara tu reč, a zatim su svi masovno izgovorili – vrhunac. Kada tako odgovore, znači da nemaju pojma. Moje sledeće pitanje je bilo da li znaju da orgazam nije obavezni dar koji momak mora devojci da donese pred noge. Bukvalno se fizički moglo čuti kako im ‘kamenje pada sa srca’. Još je veće iznenađenje bilo kada sam ih pitala da li znaju da devojka veoma može da uživa u seksu i bez vrhunca, ukoliko se pažljivo provede kroz čaroliju čula, kaže dr Suvajdžić.

Ovaj kanal na Jutjubu je otvoren na sugestiju bivših đaka, od kojih su već mnogi njene kolege. Životno i radno iskusto navelo ju je da se ne bavi isključivo seksualno prenosivim bolestima i kontracepcijom, nego da teme stavi u kontekst.

– Seksualnost je isuviše složena da bi se objašnjavala samo biološki, jer čovek nije samo sisar, nego je sisar koji ima malu sivu ćeliju, sisar koji misli, ima dušu, duhovnost, senzibiltet. Sve to je u međusobnoj igri, zajedno i zasebno, pod uticajem prostora, vremena i ukupnog sadržaja u istom. Dakle, ne može se mimoići kultura, u svim njenim aspektima, ne može se zaobići religija u svim njenim raskošima, nijedna vrsta umetnosti, ni slikarstvo ni književnost ni ples, jer sve je u vezi sa seksualnim normama, oblicima ponašanja, pisanim i nepisanim zakonima, ističe sagovornica Oradija.

Nastojeći da napravi odgovarajući kontekst, sve moguće uticaje na ljudsku seksualnost, kao i da obradi reproduktivno zdravlje, o čemu mladi treba najviše da znaju kako bi mogli da zaštite sebe i svoje partnere, Ljiljani Suvajdžić su se pridružile kolege – sociolozi, psihijatri, ginekolozi, urolozi, endokrinolozi i virusolozi.

Svaka tema iz oblasti ljudske seksualnosti je istovremeno i savremena i svevremena. Stiče se utisak da se ništa nije promenilo, osim tehničko-tehnološkog napretka, od praistorije do danas.

– Preko trideset mikrobnih vrsta može izazvati seksualno prenosivu bolest, od toga, od sedamdeset do osamdeset posto od samo jednog kontakta bez zaštite. Većina virusnih bolesti ne može se izlečiti, a samo za neke od njih postoje vakcine, koje je mogu sprečiti da se te bolesti dobiju. Pošto je to tako, poštujte abecedu bezbednog seksa koja glasi A – apstinirajte. Ukoliko ne želite, B – budite verni. Ukoliko ne možete, C – koristite kondom. Ako vam se ipak nešto zalomi, nemojte se lečiti sami, nego D – posetite doktora, zaključuje sagovornica ona.

Ceo tekst možete čitati OVDE.