1. decembar: Svetski dan borbe protiv side

0
30

Svetski dan borbe protiv SIDE obeležava se 1. decembra sa ciljem podizanja svesti o HIV virusu i pružanja podrške ljudima obolelim od HIV-a i side.

Ovaj datum obeležava se od 1988. godine, a crvena traka koja je simbol borbe protiv bolesti i solidarnosti sa obolelima ustanovljena je 1988. godine. Sam virus se pojavio 1981, a prema istraživanjima, do sada je odneo preko 25 miliona života.

Iz tog razloga izuzetno je važno obeležavanje ovog dana kako bi se usmerila pažnja na HIV i pružila podrška ljudima koji su oboleli od ovog virusa.

Posebno u doba pandemije, potrebno je da se ova tema glasnije čuje kako bi svi bili u mogućnosti da uprkos Kovidu-19, dobiju pristup terapiji i nezi. Samim tim je izuzetno važno da kao zajednica podstaknemo pristup potrebnim uslugama i da pri tome ne diskriminišemo ili osuđujemo bilo koga.

Vrlo je važno da smo svesni značaja prevencije i ranog otkrivanja virusa jer ono može produžiti i spasiti nečiji život. Zato, bitno je da smo društveno odgovorni i edukovani, a ukoliko postoji sumnja na infekciju, da se što ranije testiramo.

Potrebno je odbaciti predrasude koje gajimo, jer osobe zaražene ovim virusom nisu drugačije od nas i imaju podjednaka prava. Zato vam prenosimo inspirativnu priču jednog Austrijanca, koji je naučio da živi ispunjen život uprkos zaraženosti. Nadamo se da će vam ova priča proširiti vidik o ovoj temi.

HIV je virus humane imunodeficijencije, a kao poslednji stadijum infekcije javlja se SIDA, odnosno sindrom stečenog gubitka imuniteta. Prenosi se seksualnim putem, zatim preko zaražene krvi ili sa majke na dete tokom trudnoće ili dojenja. Virus se ne može preneti uobičajenim socijalnim kontaktima i zato zaražene osobe ne treba isključivati ili diskriminisati.