Studijska poseta u Istri donela nova partnerstva

0
11

Od 24. do 28. aprila Aleksandar Đekić, ispred Bečejskog udruženja mladih, učestvovao je na studijskoj poseti „Youth policy meets Youth work“ u Istri gde je imao priliku da se upozna sa primerima dobre prakse u omladinskoj politici, ali i da predstavi našu akciju „Budžet po meri građana“.

Domaćini ove aktivnosti bili su Aleksandra Švast iz Agencije za mobilnost i EU programe Republike Hrvatske, Marko Kovačić ispred programa „Europe goes local“, facilitatorka Sunčana Kusturin koja se brinula o najsitnijim detaljima, a kako nam prenosi Aleksandar, za svojih dvadesetak godina u sektoru nikada nije imao prilike da vidi takav nivo posvećenosti detaljima aktivnosti, što dodatno svedoči kvalitetu ovog programa. Na njemu su učestvovali predstavnici Litvanije, Slovenije, Estonije i Srbije, koji su imali priliku da razgovaraju sa predstavnicima NGO, kao i gradonačelnicima, načelnicima i predsednicima opština. 

– Tokom studijske posete smo posetili gradove Rijeku, Pazin, Pulu, Medulin i Labin i na svim destinacijama smo imali sastanke sa predstavnicima lokalnih samouprava, Univerziteta u Rijeci, Saveta za mlade lokalnih sredina, predstavnicima ustanova, kao i udruženja koja su aktivna na tim prostorima. Sve radionice i sastanci su bili interaktivni i učesnici su bili posvećeni procesu, navodi Aleksandar i dodaje da se na ovaj način detaljno upoznao sa funkcionisanjem omladinske politike na lokalnom nivou u Istranskim gradovima, kao i lokalnih samouprava i Saveta za mlade.

Na ovom programu, pored stečenog znanja i razmene iskustava, a ujedno i kao produkt programa, stvorila su se i nova partnerstva.

– Najznačajniji su mi bili sastanci sa predsednikom opštine Medulin i njegovim timom, gde smo dogovorili detaljniju saradnju u budućnosti vezano za budući participativni budžetski proces u Medulinu. Takođe ćemo aplicirati na Erasmus programe sa partnerima koje sam upoznao tokom posete, a sa facilitatorom Markom Kovačićem sam razgovarao o saradnji u oblasti omladinskog rada. Konkretno sam detaljno razgovarao o partnerstvima sa predstavnicima iz Litvanije, gde smo takođe dogovorili i razmenu iskustvava, mimo projekata, a vezano za BUMov model mobilizacije mladih u zajednici. Dogovorili smo se da ću se putem zoom aplikacije uključiti na sastanke gradskog veća u Klaipeda gradu u Litvaniji te prezentovati naš model, kaže Aleksandar koji je kroz razne posete na programu preuzeo i primere dobre prakse za nadogradnju omladinske politike u Bečeju, a zanimljive module funkcionisanja različitih aktivnosti sa kojima se susreo ćemo primeniti u našem daljem radu.

– Konkretno na nivou opštine Bečej će biti nadograđen participativni budžetski proces „Budžet po meri građana“ sa elementima koje sam video u Rijeci i biće ostvarena pomenuta saradnja sa opštinom Medulin. U razgovoru sa našim predsednikom opštine, dana 9. maja, potencijalno postoji i mogućnost o ozbiljnijoj saradnji na EU projektima. Pošto sam i član Saveta za mlade, primenićemo određene detalje i u funkcionisanju našeg saveta u Bečeju. 

Utisci sa ovog programa su i više nego pozitivni, te verujemo da će stečena iskustva i stvorena partnerstva poprilično značiti u daljem radu Bečejskog udruženja mladih, ali i u radu Saveta za mlade opštine Bečej, te ćemo raditi na poboljšanju omladinske politike u našoj opštini.