Šta su rekli građani i građanke na okruglim stolovima?

0
55

Okrugli stolovi u okviru akcije „Budžet po meri građana – I ti se pitaš“ uspešno su sprovedeni u svim mesnim zajednicama i građani i građanke su tim putem razgovarali sa predstavnicima lokalne samouprave i izneli svoje budžetske prioritete.

Građani su tokom prethodnih nedelja predstavili probleme sa kojima se suočavaju i koje bi želeli da vide na ovogodišnjim glasačkim listićima, a za koje će moći da glasaju 26. i 27. novembra. Šta je to što građani smatraju prioritetnim, pročitajte u nastavku, a ukoliko mislite da još nešto treba da se doda na ovu listu – predložite svoje budžetske prioritete već sada putem linka.

Poljanice – meštani zadovoljni akcijom, novi prioriteti spremni

Prvi okrugli sto održan je u Mesnoj zajednici Poljanice, gde su meštani ukazali na loš kvalitet vode, te predložili ulaganje u neki vid prečistača. Pored toga, među prioritetima su i dečje igralište i proširenje javne rasvete, te saniranje još jednog dela puta koji je, u okviru izglasanih prošlogodišnjih prioriteta, uređen.

Ono što se istaklo i što nam je bilo drago da vidimo na prvom okruglom stolu jeste povećano prisustvo žena u odnosu na ranije, a kako su nam rekli, to je jedan od rezultata programa za osnaživanje seoskih žena koje je proteklih godinu dana organizovalo Bečejsko udruženje mladih u saradnji sa lokalnom samoupravom, institucijama i stručnjacima.

Bačko Gradište – odziv skroman, ali prioriteti jasni

Budžetski prioriteti meštana i meštanki Bačko Gradišta jesu izgradnja biciklističke i pešačke staze prema Bisernom ostrvu, asfaltiranje više ulica i rekonstrukcija Save Kovačevića kao jedne od najdužih ulica u selu.

Pored prioriteta, građani i predstavnici mesne zajednice su ujedno skrenuli pažnju i na komunalne problemu u selu koji, kako je rečeno, ne moraju nužno da se nađu na glasačkom listiću, te je sugerisano da se obrate nadležnim komunalnim i saobraćajnim službama.

Bačko Petrovo Selo – Neasfaltiranje ulica već deset godina, neke nemaju ni podlogu

Meštani najvećeg sela u opštini Bečej ukazali su na to da nije bilo asfaltiranja ulica čak deset godina, te samo neke od ulica koje je potrebno asfaltirati jesu Bolmanska, Markovićeva, Jaše Tomića i deo Vladimira Nazora, a one ujedno jedine i imaju podlogu za razliku od bar još desetak ulica koje nemaju ni tucanik.

Uz to, problem predstavljaju i voda i komunalni problemi, među kojima je i divlja deponija na izlazu prema Molu. Tu su i saobraćajna signalizacija koju treba obnoviti, ali i preko potrebno uređenje sela sa obeležavanjem parking mesta za automobile i bicikle, kao i izgradnja i rekonstrukcija trotoara na frekventnim delovima. Sve ovo su na okruglom stolu izneli predstavnicima opštine okupljeni meštani i članovi Saveta mesne zajednice, koji su, iako ih je bilo malo, ušli u treći sat diskusije.

Radičević – Nedostatak prostora za okupljanje

Meštani Radičevića pokušali su da predlože kompromisno rešenje za prostor za okupljanje jer im to, kako kažu, nedostaje. Uz opremanje prostora za glumce u Domu kulture, kao i uređenje trotoara i izgradnja parking mesta kod škole, ređali su i komunalne probleme kao što su divlja deponija, proširenje javne rasvete i unapređenje usluge koje pruža Javno preduzeće „Vodokanal“ Bečej. Komentari su se u tom smislu odnosili na stanje vodovodne mreže, od kvaliteta vode za piće do atmosferskih voda.

Jedna od izvesnijih investicija u Radičeviću je sanacija objekta fudbalskog kluba, kao jedinog gde se okupljaju rekreativci.

Mileševo – Deponija sanirana, novi prioriteti odnose se na rekonstrukcije ulica

Žalba izneta prethodnih godina od strane meštana Drljana i Mileševa, koja se odnosila na divlju deponiju na putu prema Bačkoj Topoli je sanirana, a sada se tamo umesto smeća nalaze desetine sadnica drveća.

Neki od ovogodišnjih prioriteta odnose se uglavnom na rekonstrukcije ulica kao što su Borisa Kidriča, Omladinska, Moše Pijade, Ive Lole Ribara i dela Lenjinove, uređenje puta do pravoslavnog groblja, kao i uređenje staze do ambulante Doma zdravlja Bečej koja ujedno i povezuje ova dva sela, te za koju je potrebna rekonstrukcija uz osvetljenje i klupe, zatim radovi na mostu u ataru, podizanje vetrozaštitnih pojaseva.

Novo selo – Savet mesne zajednice zabeležio probleme građana, na okruglom stolu spisak dopunjen

Savet Treće mesne zajednice tokom godine beleži probleme i sugestije građana, te se za neke jednostavnije direktno obraćaju nadležnima u lokalnoj samoupravi, dok je za ostale prilika da se o njima razgovara i traže rešenja upravo okrugli sto u okviru akcije „Budžet po meri građana – I ti se pitaš“.

Pripremljeni spisak dopunjen je na sastanku sa predstavnicima opštine Bečej novim predlozima prisutnih građana, a na njemu ima sedam ulica kojima je potreban asfalt, tu su i biciklističke staze, proširenje javne rasvete, uz kanalizaciju koja će biti izgrađivana i proširena u okviru većeg projekta. Neizostavno je uređivanje frekventnih delova Novog sela, a to su prostor oko ambulante, igrališta, vrtića i škole.

Druga mesna zajednica – Dečja igrališta u neadekvatnom stanju, potrebna su nova

I u drugoj mesnoj zajednici okrugli sto je okupio meštane i predstavnike lokalne samouprave, te se razgovaralo o prioritetima građana koje bi želeli da vide na budžetskim listićima. Jedan od prioriteta o kom se najviše govorilo su dečja igrališta kojih, kako je rečeno, trenutno nema nijedno u adekvatnom stanju.

Pored toga, okupljeni članovi Saveta mesne zajednice skrenuli su pažnju na problem sa trotoarima u Novosadskoj ulici, kao i problem sa delom Petefi Šandora, ali i kraja Prvomajske i Slobodarske ulice. Uz to, još jedan od predloga je da se kupi merna stanica za kvalitet vazduha.

Prva mesna zajednica – prioritet sanacija ulica

Prva mesna zajednica je kao predloge iznela više budžetskih prioriteta, a oni se odnose na rekonstruisanje ulica i trotoara, gde je posebno naglašena potreba sanacije Gerberove ulice.