Srednjoškolci o nastavi: Ili neposredno ili onlajn

0
104

Svega 16 odsto anketiranih đaka u Bečeju ocenilo je trenutni model nastave kao vrlo dobar, dok je nešto više od pet odsto dalo kombinovanom modelu ocenu 5.

Učenici bečejskih srednjih škola nezadovoljni su, kako kažu, nastavom koju pohađaju po kombinovanom modelu, te ističu da bi najbolje bilo da se časovi pohađaju ili neposredno ili onlajn, zaključak je ankete koju su sproveli omladinski novinari portala MojBečej.rs.

Podsetimo, učenici srednjih škola sa teritorije Vojvodine od 17. januara nastavu pohađaju po kombinovanom modelu, navode iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Nastava je uređena tako da je svako odeljenje podeljeno u dve grupe koje pohađaju nastavu u suprotnim danima. Kada je jedna grupa u školi, druga grupa nastavu prati od kuće, onlajn.

Iako su nadležni odlučili da je kombinovana nastava trenutno najbolje rešenje po učenike srednjih škola, bečejski đaci koji su učestvovali u pomenutoj anketi su nastavi po kombinovanom modelu dali prosečnu ocenu 2,43.

– Uopšte mi se ne sviđa model po kojem imamo nastavu. Potpuno neorganizovano i mislim da nije najbolje rešenje, jedan je od odgovora ispitanika.

– Razdvojeni smo i to nije dobro jer nemamo priliku da se družimo i upoznajemo, a pored toga većina nas se ne snalazi kada se šalju materijali za onlajn nastavu, odgovorio je jedan od prvaka.

Najveći problem, ističu učenici, je nerazumevanje gradiva koje, u većini slučajeva, moraju da pređu sami kada nastavu prate od kuće, jer profesori uglavnom šalju samo lekcije.

– Grupi koja je onlajn je veoma zbunjujuće, jer se za većinu časova samo šalje materijal koji je zbunjujuć i težak da ga učenici sami pređu, navodi se u odgovoru.

Pored toga, često se dešavaju i tehnički problemi kada nastavu prate od kuće, internet konekcija se, kažu, često gubi, što utiče na tok i kvalitet nastave koju u tom trenutku prate.

– U nekim kabinetima mikrofoni ne rade kako treba, ne čuje se nastava. Neki profesori ne drže redovno časove ili  ih uopšte ne drže i grupa koja je kod kuće ne zna šta je druga grupa radila u školi.

Prema izveštavju Unije srednjoškolaca Srbije (UNSS) o nastavi tokom školske 2020/21 učenici su svoje (ne)zadovoljstvo obrazovnim programom ocenili prosečnom ocenom 2,8 (na skali od 1 do 5).

Sa druge strane, u Školi za osnovno i srednje obrazovanje “Bratstvo” u Bečeju nastava se odvija neposredno, učenici redovno dolaze u školu i časovi se realizuju u učionicama. Osim nastave, po redovnom planu se realizuje i pružanje dodatne podrške.

– Zbog specifičnosti ustanove, u našoj školi se formiraju mala odeljenja, odnosno obuhvataju mali broj učenika, stoga u skladu sa važećim propisima, ne primenjujemo kombinovani nego neposredni model nastave. Naravno, nastava se realizuje uz poštovanje propisanih epidemioloških mera, rekli su za portal MojBečej.rs iz ove ustanove.

U periodima kada je iz nadležnog Ministarstva bilo propisano, nastava je realizovana onlajn, ali kako kažu, takav model je za njih bio veliki izazov.

– Suočavali smo se sa brojnim poteškoćama, a pre svega se to odnosi na činjenicu da je izuzetno teško ostvariti komunikaciju putem digitalnih sredstava jer većina naših učenika živi u teškim socio-ekonomskim uslovimanavode iz škole “Bratstvo”.

Prema podacima pomenutog istraživanja Unije srednjoškolaca Srbije48 odsto učenika koji pripadaju manjinskim grupama u Srbiji uopšte ne poseduju opremu za praćenje onlajn nastave.

Mali broj učenika iz ŠOSO “Bratstvo” poseduje mobilne telefone i kompjutere koji su neophodni za sprovođenje nastave na daljinu, pa su se profesori i učenici snalazili i tražili najbolje rešenje u vreme kada se nastava održavala isključivo onlajn.

– Ove izazove smo prevazilazili na različite načine, a često su nastavnici štampali nastavni materijal i dostavljali ih učenicima na kućnu adresu. Individualne tretmane koje realizuju naši stručnjaci gotovo je nemoguće realizovati u onlajn formi, zato je od izuzetnog značaja da se ovaj vid individualne nastave odvija neposredno i kontinuirano kako bi se postigli željeni rezultati, ističu iz ove škole.

Da li se u bečejskim školama poštuju sve propisane mere protiv širenja pandemije?

Iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja navode da je obavezna upotreba zaštitnih maski kako za zaposlene, tako i za učenike i treća lica sve vreme tokom boravka u školi, od trenutka ulaska u školsko dvorište. Pored toga, potrebno je pojačati mere opšte i lične higijene, a više o tome može se pročitati na sajtu Ministarstva.

Čak 54 odsto anketiranih đaka u Bečeju kaže da mali broj ljudi koji borave u školskim objektima poštuju mere, dok 43 odsto njih navodi da se većina pridržava propisanih mera.

Šta kažu profesori? 

Pored problema koji pogađaju učenike, ni profesori nisu u zavidnom položaju kada je reč o aktuelnoj situaciji. Oni su primorani da istovremeno rade sa obe grupe đaka, kako u učionici, tako i preko elektronskih platformi za učenje, što iziskuje više rada, ali i problema.

– Nastava po kombinovanom modelu ne odgovara ni učenicima ni nastavnicima. Ona bi mogla da bude veoma uspešna kada bi je obe strane u nastavnom procesu shvatale potpuno odgovorno, međutim, u praksi nije tako pa onda deluje kao veliko opterećenje za obe straneobjašnjavaju profesori bečejskih srednjih škola za omladinsku redakciju portala MojBečej.rs.

Među najčešćim problemima navode nedostatak opreme kao što su kamere i mikrofoni, lošu intenet konekciju, a često je i slučaj da nastavnici nisu dovoljno vešti pri korišćenju savremenih tehnologija.

– Zbog tih stvari nastavnicima se čini jednostavnije da samo pošalju materijal i zadatke, a učenicima, opet, odgovara da svoje obaveze samo „odrade“ često bez velikog udubljivanja u materiju, kažu prosvetni radnici.

Činjenica je, kažu, da se ovaj model nastave mora dodatno razraditi, kako bi ista bila kvalitetna za sve učenike – u školi i kod kuće.

– U takvoj relaciji gube svi i ne dolazi do kvalitetnog procesa učenja.  Smatram da je rad mnogo efikasniji kada smo svi na istoj strani – ili svi u učionici, ili svi onlajn, izjava je jednog od profesora.

Sa ovim stavovima profesora saglasni su i učenici, komentarišući da bi za sve bilo bolje da se nastava odvija ili u školi ili onlajn – bez kombinovanja. Ipak, kod onih što odlučuju po ovom pitanju još uvek se ne nazire da li će se, i kada, nastava preseliti samo u jednu sferu.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić je, povodom Međunarodnog dana obrazovanja, izjavio da je važno što se obrazovni proces održava i u uslovima COVID-a, što omogućava da nastava bude dostupna svima.

On je naglasio da je težnja države da obrazovni sistem u Srbiji bude inkluzivan, dostupan i kvalitetan i da se menja u skladu sa promenama i novim mogućnostima, navodi se u saopštenju Ministarstva povodom 24. januara.

Ovaj datum se, odlukom Generalne skupštine UN-a obeležava od 2019. godine, a Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) je tim povodom podelila sa mladima nekoliko korisnih saveta za kvalitetnije učenje, o čemu više zainteresovani mogu pročitati OVDE.

Autor: Uglješa Surdučki

Tekst nastao u okviru obuke za omladinske novinare „Pokreni mehanizam!“ koju sprovodi Bečejsko udruženje mladih.