Srbija ostvarila značajan napredak u okviru Indeksa napretka mladih u proteklih 7 godina

0
15
Foto: Pixabay

Najnoviji podaci Evropskog omladinskog foruma pokazuju da je Srbija jedna od tri zemlje Evrope koje su u poslednjih 12 godina ostvarile najviši napredak na Indeksu napretka mladih. Ovo je Srbiju postavilo na 42. mesto, od ukupno 153 zemlje sveta koje su obuhvaćene pomenutom analizom.

Indeks napretka mladih jedan je od prvih razvijenih instrumenata sa ciljem da pruže objektivnu sliku o tome kakav je život mlade osobe danas, kroz procenu učinka zemlje u tri ključne dimenzije: osnovne ljudske potrebe, blagostanje i mogućnosti. Ove dimenzije zajedno procenjuju sposobnost zemlje da zadovolji osnovne potrebe svojih mladih ljudi i ponudi mogućnosti svim pojedincima da ostvare svoj puni potencijal.

– Krovna organizacija mladih Srbije pozdravlja institucionalno prepoznavanje važnosti ulaganja u mlade i razvoj omladinske politike od 2011. godine, kada se po prvi put kod nas usvojen Zakon o mladima. Ovaj Zakon omogućio je da se glas mladih adekvatnije čuje u institucijama, kroz uspostavljanje mehanizama učešća mladih i preduslova da se KOMS i drugi akteri omladinske politike aktivnije uključuju u izradu i praćenje javnih politika. Više od 10 godina primene Zakona pokazalo je neophodnost unapređenja ovog ključnog dokumenta, a mladi u Srbiji gotovo isto toliko dugo čekaju izmene Zakona o mladima. Ovaj proces, uprkos obećanjima, ni ove godine neće biti završen, kažu iz KOMS-a.

Na polju osnovnih ljudskih prava, gde se posmatra sposobnost države da obezbedi građanima i građankama najosnovnije potrebe za život, Srbija ima ocenu “U okviru očekivanog”. Što se tiče temelja za blagostanje, sposobnosti države da obezbedi osnove za pojedince i zajednice za unapređenje i održavanje blagostanja, Srbija je ocenjena ocenom “Iznad očekivanog”, a kada govorimo o mogućnostima i sposobnošću države da pruži priliku svim pojedincima da ostvare svoj pun potencijal, u Srbiji je to “Znatno više od očekivanog”. Indeks posebno analizira da je u Srbiji poboljšan pristup onlajn upravljanju i internetu, zadovoljstvo u pogledu pristupačnosti stanovanja, povećanje sigurnosti mladih devojaka u poređenju sa rezultatima od pre 12 godina.

Sve ove ocene u zbiru iznose 79.91/100, što Srbiju stavlja u sličan položaj u kom se nalaze Kina, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, a to u konačnici znači da Srbija premašuje očekivani opseg učinka.

– Promene koje treba da dovedu do sistemske brige o mladima ne dešavaju se dovoljno brzo, u poređenju sa brzinom odlaska mladih iz Srbije u potrazi za boljim mogućnostima i dostojanstvenijim životom. Krovna organizacija mladih Srbije, kao punopravna članica Evropskog omladinskog foruma, će nastaviti da svakodnevno radi na unapređenju položaja mladih u Srbiji i uspostavljanju dijaloga sa institucijama, kako bi mladi uticali na prioritizaciju politika i ostvarivanje svojih garantovanih prava, navodi se u saopštenju KOMS-a.

Pored Srbije, među evropskim zemljama koje su najviše postigle u ovoj oblasti nalaze se Moldavija i Albanija. U Albaniji su najznačajnija poboljašanja vezana za pristup mladih informacijama i komunikacijama, kao i pristup naprednom obrazovanju, dok su u Moldaviji srednja škola, pristup onlajn upravljanju i pristup naprednom obrazovanju postali dostupniji mladima.

Ovde možete pročitati celo Saopštenje KOMS povodom rezultata Srbije u okviru Indeksa napretka mladih.