Sport, zdravstvo i briga o mladima moraju biti dobro povezani

0
26

Bečejsko udruženje mladih putem projekta „Otvoreno o sportu – Aktivni mladi za transparentnije i odgovornije finansiranje sporta u Republici Srbiji“, okuplja organizacije iz nekoliko gradova i opština u Srbiji radi pružanja podrške sportskim organizacijama i pojedincima.

Ovom prilikom, Sonja Stamenović, samostalna savetnica u oblasti obrazovanja i sporta govorila je za portal MojBečej o značaju sporta u lokalnoj zajednici i o tome šta je sve zadatak lokalne samouprave. Praksu iz Novog Sada, Majdanpeka, Užica i Požege prenose nam predstavnici lokalnih udruženja građana.

Opština, ili grad, treba da obezbedi svakom građaninu, u skladu sa njegovim sposobnostima i afinitetima, da se bavi sportom, odnosno rekreacijom. U fokusu lokalne samouprave ne treba da bude rezultat i vrhunski sport već zdravlje građana.

Stamenović je ocenila da saradnja između sistema sporta, zdravstva i omladine nije dovoljna, a uz često neadekvatan rad sa mlađim selekcijama koji može da rezultira kobnim posledicama po zdravlje, upravljanje organizacijama i klubovima takođe je jedan od problema u sistemu sporta.

Naša sagovornica dodaje – u zemljama u okruženju ima dobrih primera koji daju rezultate i koji mogu da se primene i kod nas. Iz tog razloga treba organizovati studijske posete i razmene koji se, inače, finansiraju iz inostranih fondova.

Ovaj projekat finansijski podržava Ministarstvo omladine i sporta.

Više o ovoj temi možete pogledati na linku:

  1. Sport, zdravstvo i briga o mladima moraju biti povezani
  2. Budžeti za sport i omladinu moraju da odgovaraju potrebama građana i da se troše u skladu sa zakonom