Sponzorstva i donacije sportskim klubovima od javnog novca „zona sumraka“

0
53

Malo se zna o finansiranju sporta u Srbiji, a javnost ništa ne zna o sponzorstvima i donacijama od novca iz javnog sektora, kaže za portal MojBečej Ivan Ninić, izvršni direktor Centra za vladavinu prava.

– Kao i u svim sferama društva, korupcija je prisutna i u sportu. Manifestuje se na više načina, a građani malo znaju o tome. Mediji o tome ne izveštavaju, postoji neformalni dogovor da se o tome ne piše mnogo, da se ne nanosi šteta sportu još više, iz različitih razloga. Različite interesne grupe u tome učestvuju, a malo se zna i o tome kako novac dolazi u sportske organizacije i o načinu na koji se troši, rekao je Ivan Ninić.

Sportski klubovi imaju sopstvena sredstva, imaju i transfere sredstava iz budžeta republike, pokrajine i lokalne samouprave. Međutim, najznačajnija sredstva, kako naš sagovornik objašnjava, jesu ona od donacija i sponzorstava, o kojima se ne zna dovoljno.

– U pitanju je novac od privatnog sektora, što je potpuno legitimno i što se može tretirati kao društveno odgovorno poslovanje. Pored toga, postoje i sponzorstva i donacije iz javnog sektora, od novca poreskih obveznika, a taj je deo „zona sumraka“. Ne znamo ko, po kojim kriterijumima može da koristi novac od javnih preduzeća i privrednih društava. Odluke o tome ko je i koliko novca i za koje namene dobio nigde se ne objavljuju i onda imamo privilegovane grupe sportskih aktera koje imaju pristup javnih fondovima, ističe Ninić.

Od Sportskog saveza Srbije pa sve do lokalnog, seoskog kluba, postoji kontrola političke elite koja je na vlasti, i to je jedan od ključnih problema finansiranja sporta u zemlji, zaključuje Ivan Ninić.

Direktor Centra za vladavinu prava govorio je učesnicima BUM-ovog seminara, održanog na Tari, o koruptivnim mehanizmima u sportu, a predstavio je i ukrštene i analizirane podatke s tim u vezi iz prakse.

Projekat „Aktivni mladi za transparetnije i odgovornije finansiranje sporta u Republici Srbiji“ realizuje se u finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

Emisiju sa Ivanom Ninićem možete pogledati klikom na sledeći link.