Socijalno – ekonomski savet pruža stabilnost lokalnoj privredi

0
8

Lokalni socijalno – ekonomski saveti nisu formirani u velikom broju opština i gradova.

Ovo savetodavno telo u kom za jednim stolom razgovaraju i razmatraju pitanja od lokalnog značaja privrednici, sindikati i lokalna samouprava, moglo bi značajno da unapredi kvalitet života građana.

Jedan od razloga zašto nisu formirani ili ne funkcionišu tamo gde su formirani jeste činjenica da lokalne samouprave, kao jedan od tri činilaca, ne insistiraju na tome.

U Bečeju je inicijativa za formiranje potekla od Bečejskog udruženja mladih. Za sada je više razgovora vođeno i održano je nekoliko sastanaka po pitanju formiranja jer su, i privrednici i sindikati, uz opštinu Bečej, uvideli da ovo telo može da doprinese unapređu i privrednog ambijenta i položaju radnika i brojnim drugim važnim društvenim pitanjima. Podrška za osnivanje Lokalnog socijalno – ekonomskog saveta opštine Bečej stiže iz Užica i naš sagovornik, sekretar Socijalno – ekonomskog saveta grada Užica Vladimir Aksentijević govori o tome šta su prednosti osnivanja ovakvog tela.

Podsetimo da Srbija ima poseban Zakon o Socijalno – ekonomskom savetu. Ovo telo koje postoji i na republičkom i na pokrajinskom nivou jedno od važnih činilaca socijalnog dijaloga.

Prema rečima stručnjaka, lokalna mreža nije funkcionalna i iz razloga što su sindikati i poslodavci u poslednjih desetak godina marginalizovani u velikim socijalnim fondovima gde su predstavnici vlasti izrazito dominantni.