Smatraš da si medijski pismen/a? Proveri svoje znanje ovog vikenda!

0
90

Da li znaš šta znači biti medijski pismen i zašto je to važno? Da li znaš kako možeš da se boriš protiv lažnih vesti? Odgovor na ova pitanja pruža ti MOPS kampanja!

Medijsko opismenjavanje Srbije (MOPS) je kampanja koja je nastala kao produkt treninga „Medijski pismeni građani protiv lažnih vesti“ koji je okupio 20 mladih predstavnika/ca organizacija civilnog društva širom Srbije sa ciljem podizanja svesti mladih, ali i ostalih građana i građanki u lokalnim zajednicama, o važnosti medijske pismenosti.

Ukoliko nas pratite na društvenim mrežama, sigurno ste videli edukativne videe koje su snimali aktivisti kako bi svoje stečeno znanje sa treninga podelili sa vama. Od učenja o clickbait-u, lažnim informacijama, satiri koja često prelazi u fake news, pretrazi fotografija, fact checking-u, došli smo do finalne faze – provere znanja!

Ako veruješ da si medijski pismen/a, ovo je prava prilika da to i proveriš! MOPS kviz sprovešće se u 10 lokalnih samouprava od Subotice pa do Pirota u subotu, 14. maja. MOPS je za tebe spremio i simboličan poklon, a na tebi je da ponoviš gradivo klikom na link koji te vodi do naše „biblioteke“ medijske pismenosti.

U Bečeju, kviz će se održati u subotu, 14. maja, tokom prepodneva, kada će članovi BUM-a biti na pijaci, kao i u centru, gde ćete moći da proverite naučeno, a učesnike očekuju i simbolične nagrade!

Organizacije koje rade zajedno u kreiranju i realizaciji ove kampanje su: Bečejsko udruženje mladih, Omladinsko studentska akcija Novi Sad, Somborski edukativni centar, Žensko udruženje kolubarskog okruga iz Lazarevca, Svet reči iz Velike Plane, Klara i Rosa iz Subotice, PROTECTA iz Niša, Forca Požega i Vizija Pirot.

Kampanja je nastala u okviru projekta „Medijski pismeni građani protiv lažnih vesti“ koji sprovode Bečejsko udruženje mladih i FakeNews Tragač u okviru programa „Mladi i mediji za demokratski razvoj“ Beogradske otvorene škole uz podršku Kraljevine Švedske.

Drugi o nama:

  1. 14. maj: Kviz medijske pismenosti u Bečeju