Slatka strana promene: Predstavljen vodič o participativnom budžetu za mlade

0
76

Vodič pod nazivom „Slatka strana promene: Recepti za participativno serviranje lokalnog budžeta po ukusu mladih“ premijerno je predstavljen u okviru Nacionalne konferencije koja je održana u prostorijama Omladinskog centra OPENS u Novom Sadu.

Ova knjižica ima za cilj da jedan demokratski proces koji samo komplikovano zvuči, jednostavnim rečnikom i poslastičarskim metaforama približi pre svega mladima, kao nosiocima promena. Vodič otkriva značenja osnovnih pojmova vezanih za budžet i funkcionisanje lokalne samouprave, objašnjava proces participativnog budžeta, daje smernice za lokalne kampanje javnog zagovaranja i informiše čitaoce na koji način tumačiti tabelu zvanu budžet.

– Mislim da smo napravili veliki korak kreiranjem ovog vodiča koji služi pre svega mladima, ali postoji poseban odeljak namenjen donosiocima odluka u kom objašvanjamo šta zapravo predstavlja reč participacija ili aktivno učestvovanje, odnosno šta nije participacija građana/ki. Vodič je kreiran nakon tri godine iskustva u neformalnoj edukaciji o participaciji i budžetskom procesu, kako bi sve bilo napisano po meri mladih, kaže Gordana Adamov, autorka „Slatke strane promene“.

U okviru događaja, pokrenut je i međusektorski dijalog o učešću mladih u procesima donošenja odluka. Prisutnima su se obratili:

  • Milica Lekić, predstavnica mladih u Savetu za mlade Vlade Republike Srbije,
  • Ivan Bošnjak, državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog
  • Milica Borjanić, programska menadžerska Krovne organizacije mladih Srbije
  • Dane Mandić, član Opštinskog veća za sport, omladinu i turizam Opštine Bečej

Svi zainteresovani Vodič mogu potražiti OVDE.

Nacionalna konferencija predstavlja završnu aktivnost projekta „Ka većoj participaciji mladih u procesima donošenja odluka na lokalnom nivou“ koji sprovodi Bečejsko udruženje mladih uz finansijsku podršku Ministarstva turizma i omladine.

Drugi o našem događaju: