Sezonskim poslovima do radnih navika od velike važnosti za budućnost

0
32

Mnogi misle da mladi samo uživaju, pogotovo leti kada se ne ide u školu, pa se misli da oni tada i nemaju neke obaveze. Međutim, ove godine je dosta mladih sa kojima sam u kontaktu radilo razne sezonske poslove ne bi li sebi kupili ono što požele.

Ima tu raznih poslova, ali su to uglavnom odlazak „na metlice“, branje voća i konobarisanje.

Interesovalo me je koliko su mogli da zarade, kakva su njihova iskustva, odakle motivacija…

Krenimo redom.

Dnevnice su uglavnom svuda iste, one iznose od 1.000 do 1.400 dinara. Na mladima je izbor koji će to posao odabrati, a verovatno su njegova težina i visina dnevnice u tome presudni.

 – Metlice su super, posao nije težak, uopšte, a često je veoma zanimljivo. Jedina mana je to što treba rano ustati, a i ume da bude mnogo toplo, rekla nam je devojka koja već četiri godine svakog leta radi na metlicama. Onda dodaje da voli to što na taj način može da pomogne roditeljima, odnosno da smanji im troškove u kućnom budžeti tako što će sama zaraditi za džeparac.

-Branje voća je jedan od najlakših poslova koje sam radio. Najviše volim branje jabuka i krušaka, jer ide veoma brzo i uz društvo bude super. Svaki posao je težak na svoj način, tako da se ne žalim, a baš sam ponosan kada trošim novac koji sam sam zaradio, objasnio nam je Nikola kome je ovo drugo leto koje provodi radno.

-Konobarisanje sam odabrao jer ne volim da „gorim“ na suncu i zato što mi je to lakše u odnosu na druge poslove, a i zabavnije je. Umorim se ponekad i ne ide mi se, pogotovo ako moram rano da ustanem, ali smatram da je to bolje nego da ceo raspust provedem ne radeći ništa, otkrio nam je Nemanja kome je ovo prva godina u konobarskom poslu.

Primer ovih mladih govori o tome da se trud i rad isplati, ali i da ima onih kojima tehnologije i društvene mreže, kao i dugi letnji izlasci, nisu jedina preokupacija tokom raspusta.

Naša zajednica bi trebalo da se ponosi ovakvim mladim ljudima, dok ostaje nada da će sve više mladih da se ugleda na njih. Tako će, osim zarađenog džeparca koji se brzo potroši, steći radne navike i početi više da cene novac, ali i prave vrednosti.

Milica Slavnić, polaznica obuke „Pokreni mehanizam“