Sastanak u Tirani: Javne nabavke i otvoreni podaci na Zapadnom Balkanu

0
8

U okviru projekta „Korišćenje otvorenih podataka kao alata za veće učešće u konkurenciji i reforme u javnim nabavkama u zemljama ZB6”, koji uz podršku Fondacije za otvoreno društvo sprovodi Bečejsko udruženje mladih (BUM), od 23. do 26. novembra u Tirani je održan radni sastanak gde je, između ostalog, rađeno na uspostavljanju metodologije koja će se koristiti tokom uporedne analize.

Pored članova projektnog tima koji predvodi Aleksandar Đekić iz Bečejskog udruženja mladih i asistentkinje koordinatora Grete Topjane iz organizacije IDE iz Albanije, radnom sastanku su prisustvovali i koordinator istraživača Dragomir Pop – Mitić, istraživači iz Srbije, Severne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Albanije i sa Kosova.

Istraživači na projektu su za potrebe izrade regionalne projektne metodologije prvo pojedinačno predstavili zakonodavni okvir u vezi sa javnim nabavkama i otvorenim podacima, kao i javno dostupne baze podataka relevatne za uporedno istraživanje.

Stručnjak za informacione tehnologije Boris Jerković je predstavio načine upotrebe novih tehnologija i veštačke inteligencije u obradi podataka.

Cilj projekta je unapređenje otvorenosti i dostupnosti sistema javnih nabavki kroz sprovođenje uporednih analiza o stanju otvorenih podataka i njihovo korišćenje za nove potencijalne alate koji će povećati zajedničko učešće na tržištu i konkurentnost na zapadnom Balkanu.

-Želimo da povećamo učešće ponuđača u javnim nabavkama širom regiona, imajući u vidu da naša prethodna istraživanja, ali i zvanični podaci, jasno pokazuju da ponuđači ostaju u granicama država u kojima su osnovani i nema regionalne konkurencije. U tom smislu ćemo, uz značajnu IT podršku pilotirati jedinstveni alat koji koristi otvorene podatke javnih nabavki iz regiona, rekao je Aleksandar Đekić.

Po utanačenoj metodologiji i na osnovu nje sprovedenom istraživanju, biće izrađene i predstavljene preporuke za unapređenje konkurentnosti i mapiranje regionalnih alata koje mogu unaprediti sistem javnih nabavki u širem smislu.