RYCO i Misija OEBS-a organizovali trening za pripremu projekata OCD-a u Srbiji

0
33

Trening za pripremu projekata za organizacije civilnog društva iz Srbije koji su organizovale Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) i Misija OEBS-a u Srbiji, održan je od 7. do 10. septembra u Vrnjačkoj Banji.

Ovaj događaj okupio je ukupno 14 predstavnika/ca OCD-a iz svih delova Srbije, a među kojima je bila i članica Bečejskog udruženja mladih Gordana Adamov.

Opšti cilj treninga je podizanje nivoa znanja i kapaciteta organizacija civilnog društva da samostalno i uspešno pripremaju predloge projekata, a uz poštovanje principa inkluzivnog učešća mladih i rodne ravnopravnosti.

–  Ono što je svakako bilo korisno, pored prenesenog znanja o načinu pisanja projekata, jesu saveti kako da aktivnosti naših organizacija budu što inkluzivnije. Neki zajednički zaključak na kraju treninga jeste da su atmosfera i konstruktivna rasprava, razmena mišljenja, ideja i iskustva učesnika i edukatorki nešto zbog čega će ovaj trening ostati posebno zapamćen.

Svi učesnici/ce dobili su RYCO-ov specijalizovan Priručnik za pripremu predloga projekata na engleskom jeziku, kao i pregršt korisnih linkova i edukativnih sadržaja koji mogu pomoći, ne samo u pisanju projekata, nego i generalno u daljem radu organizacija.

– Pored toga, imali smo priliku i da prvi tetiramo prototip društvene igre koja će, nadamo se, sivma uskoro biti dostupna, a koja pomaže da igrači, uz pomoć kartica, osmisle aktivnosti projekta u odnosu na zadatu temu i problem u zajednici. Verujem da će ova društvena igra pomoći mnogim organizacijama da u kreiranju predloga projekta budu što kreativniji i inovativniji, kaže Gordana.