Rezultati ovogodišnje akcije „Budžet po meri građana – I ti se pitaš“

0
172

Blizu 3.000 građana opštine Bečej učestvovalo je u ovogodišnjoj akciji „Budžet po meri građana – I ti se pitaš“ u okviru koje su mogli da glasaju za to kako da se u opštinskoj kasi za narednu godinu raspodeli 100 miliona dinara namenjenih za investicije.

Najaktivnija od svih ovog puta je Prva mesna zajednica, gde je glasalo nešto više od 1.000 građana (1.087), dok je najviše podrške dobio predlog izgradnje plaže, drugo mesto zauzelo je asfaltiranje i proširenje ulice Severa Đurkića, a trećeplasirani predlog je sanacija i izgradnja dečjih igrališta.

U odnosu na prošlogodišnju akciju „Budžet po meri građana – I ti se pitaš“, organizatore je najviše iznenadila Mesna zajednica Poljanica, sa 125 glasača, u odnosu na prošlogodišnjih sedam. Tamo meštani traže rekonstrukciju puta Poljanica – Bečej, popravku doma kulture i rekonstrukciju javne rasvete.

Čelnici opštine kažu da su prošlogodišnje predloge građana finansirali u većem iznosu od 100 miliona dinara, kao i da su prioriteti građana i ovog puta realni i da će većina biti podržana. Javna rasveta, psi lutalice, putevi i trotoari u svim mesnim zajednicama su i dalje prioritet, odnosno, građani i dalje sa tim imaju najviše problema, sudeći prema anketama. S tim u vezi, prema rečima načelnica Odeljenja za finansije opštine Bečej Zorke Kosovac, značajna sredstva iz budžeta u 2018. godini su usmerena u tom pravcu, ali nisu niti u jednoj zajednici problemi u potpunosti rešeni.

Predstavnici opštine Bečej, Kancelarije za mlade opštine Bečej i Bečejskog udruženja mladih će u naredne dve nedelje obići sve mesne zajednice. Sastanci sa meštanima deo su javne rasprave o budžetu za narednu godinu, a centralni događaj s tim u vezi biće održan u zgradi opštine Bečej u decembru. Ovakva praksa će biti obavezna od naredne godine, budući da će izmene statuta opštine, prema najavama predsednika, biti završene do februara naredne godine.

Konačne rezultate glasanja na ovogodišnjoj akciji „Budžet po meri građana – I ti se pitaš“ možete pogledati OVDE.