Razgovor sa maturantima Ekonomsko-trgovinske škole o lokalnom budžetu

0
34

Ekonomsko-trgovinska škola Bečej je juče otvorila svoja vrata predstavnicama Bečejskog udruženja mladih koje su sa maturantima razgovarale o lokalnom budžetu, participativnom budžetiranju i značaju ovih tema za mlade. 

Predavanja u srednjim školama se sprovode u okviru akcije „Budžet po meri građana – I ti se pitaš“, sa ciljem edukacije mladih o procesu kreiranja budžeta, kao i većeg uključivanja mladih u taj proces davanjem predloga i glasanjem.

Prezentacija je namenjena maturantima i tom prilikom smo razgovarali sa njima o lokalnom budžetu, zašto je on važan, kako i gde mogu da pronađu ovaj dokument, kao i o transparentnosti rada lokalne samouprave i pristupu informacijama od javnog značaja.

– Iskoristili smo časove sociologije i prava građana da maturantima Ekonomsko-trgovinske škole prezentujemo akciju, da razgovaramo sa njima o „novcu svih građana“, o tome kako se puni budžet i na koji način oni učestvuju u tom procesu. Razgovarali smo o tome koje mogućnosti im pruža naša akcija i pozvali mlade da se u što većem broju uključe u proces izrade budžeta, iskoriste svoje građansko pravo, predlože prioritete i glasaju za njih, kaže Gordana.

– Neki od prioriteta koje su nam predložili učenici jeste osvetljenje u Goranskom parku i rekonstrukcija sportskih terena kod parka, kao i asfaltiranje pojedinih ulica u kojima, kako kažu, kada voze često upadaju u rupe. 

Po uzoru na mnoge svetske gradove koji povećavaju učešće građana u predlaganju i planiranju budžeta, BUM u saradnji sa opštinom Bečej i Kancelarijom za mlade opštine Bečej organizuje akciju „Budžet po meri gradana – I ti se pitaš!“. Cilj ove zajedničke akcije je veće uključivanje građana u proces donošenja odluka, informisanje građana o budžetskom procesu, povećanje transparentnosti rada lokalne samouprave i budžetskog procesa.

Rad Bečejskog udruženja mladih je institucionalno podržan od strane Vlade Švajcarske kroz projekat Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT, koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.