Projekcija filma i diskusija na temu rodno zasnovanog nasilja

0
84

25. novembra svet obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i početak globalne kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” u kojoj učestvuje više od 100 država sveta i preko 1700 organizacija.

Tim povodom, Bečejsko udruženje mladih u saradnji sa Narodnom bibliotekom Bečej i u partnerstvu sa Ambasadom SAD u Srbiji organizuje projekciju dokumentarnog filma u petak u 19 časova, nakon čega će biti organizovana diskusija na temu prevencije rodno zasnovanog nasilja.

Ovaj dokumentarni film ima za cilj da objasni svim građanima važnost prijavljivanja nasilja. U filmu se mogu čuti stručnjaci iz oblasti prevencije porodičnog nasilja, zaštite žrtava, i zvaničnici institucija koje su zadužene da štite sve građane od bilo koje vrste nasilja, a posebno rodno zasnovanog nasilja. Biće prikazane i scene iz društvenog eksperimenta koji je sproveden kako bi se zabeležile reakcije građana na nasilje nad ženama.

– Cilj ovog filma jeste da već jednom stavimo zarez u rečenicu “ne tiče me se” kako bismo svi stali u zaštitu naših sugrađanki i rekli “ne, tiče me se…tiče se svih nas” jer smo svi deo naše zajednice i jednako dužni da svakog pojedinca štitimo od nasilja i jednako obavezni da ne ćutimo, kažu iz Ambasade SAD-a.

Rodno-zasnovano nasilje je kršenje ljudskih prava, oblik diskriminacije i manifestacija nejednake moći polova. Nasilje nad ženama je pandemija u senci u kojoj svaka treća žena na svetu tokom svog života doživi nasilje od strane intimnog partnera i/ili seksualno nasilje (ne)partnera. Rešavanje ovog problema zahteva sveobuhvatno reagovanje – institucija, pravosuđa, stručnjaka, kao i samih građana. Prevencija i edukacija moraju uključiti ne samo žene i devojčice, već i muškarce, dečake, i rodno neutralne osobe.

– Prema izveštaju Autonomnog ženskog centra u prvoj polovini 2022. godine u Srbiji na osnovu medijskog izveštavanja zabeležno je ukupno 12 ubistava žena u porodično-partnerskom kontekstu. Najmlađa žrtva imala je 31 godinu, a najstarija 79 godina. Ova statistika se oslanja na prethodne i ukazuje na to da svaka žena može biti žrtva femicida, naglašavaju iz Bečejskog udruženja mladih.

Prijavi nasilje! SOS telefon za besplatan poziv 0800 100 007 radnim danima od 10h do 20h