Projekat „Ka unapređenoj bezbednosti žena u opštini Bečej“ u fokus stavlja osnaživanje žena iz seoskih sredina

0
67

Ženama treba pomoći da prepoznaju nasilje koje se pojavljuje u različitim oblicima, kako bi izašle iz začaranog kruga, jedan je od zaključaka sa konferencije za novinare povodom realizacije projekta „Ka unapređenoj bezbednosti žena u opštini Bečej“. Fokus projekta, u okviru kog je planirano 258 radionica, jeste osnaživanje i povećanje zapošljivosti žena iz seoskih sredina opštine.

Samo u toku prošle godine Centru za socijalni rad Bečej prijavljeno je 154 slučaja nasilja prema ženama. U najvećem broju zabeleženi su slučajevi psihičkog i fizičkog nasilja, dok se ekonomsko nasilje kao takvo ne prepoznaje, podaci su Centra za socijalni rad.

Kako bi se pomoglo ženama da prepoznaju nasilje i da se obrate nadležnim institucijama u cilju zaštite, Bečejsko udruženje mladih (BUM) od ovog proleća priprema brojne aktivnosti za oko 300 žena sa sela u opštini Bečej čiji je položaj dodatno nepovoljan. Naime, otežavajuće okolnosti za njih su veća nezaposlenost i otežan pristup uslugama Centra za socijalni rad i drugim službama koje im mogu pomoći da izađu iz nasilja.

Pored radionica koje će voditi stručnjakinje iz Centra za socijalni rad Bečej, u pet sela opštine Bečej biće organizovano i psihološko savetovalište, kao i obuke knjigovodstva, poslovanja i pisanja biznis plana, kao i jezika sredine – srpskog i mađarskog i šivenja. Uz to, biće organizovane i posete poslodavcima sa teritorije opštine Bečej. Dragan Kovačev, član Opštinskog veća za privredu i zaštitu životne sredine, podsetio je na to da je u opštini Bečej aktuelan Lokalni akcioni plan za unapređenje položaja žena i da su ovakve aktivnosti u skladu sa dosadašnjim dobrim praksama.

Projekat „Ka unapređenoj bezbednosti žena u opštini Bečej“ sprovodi Bečejsko udruženje mladih uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena UN Women u Srbiji u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Norveške u Beogradu.

Drugi o nama:

  1. Projekat: Ka unapređenoj bezbednosti žena u opštini Bečej
  2. BUM: Program osnaživanja seoskih žena za ekonomsku nezavisnost
  3. Kroz razne obuke do ekonomskog osnaživanja žena u ruralnim sredinama