Približiti programski budžet lokalnoj samoupravi, ali i novinarima i građanima

0
18

– U koncipiranju programskog budžeta krajem prošle godine, bilo je problema i u lokalnoj samoupravi u Bečeju, rekao je predsednik opštine Bečej Vuk Radojević na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen projekat „Programski budžet i kontrola izvršenja programskog budžeta na lokalnom nivou“.

U okviru projekta ovog vikenda biće organizovan seminar za predstavnike lokalne samouprave, koja budžet kreira i realizuje, ali za i udruženja građana, novinare i građane, koji, s druge strane, prate tokove novca iz opštinske kase.

– Oko ideje da realizujemo seminar na temu programskog budžeta okupili smo se jer je krajem prošle godine, na svim nivoima, bilo poteškoća oko novog načina pripremanja budžeta, objasnio je Aleksandar Đekić iz Bečejskog udruženja mladih (BUM), inače nosioca projekta.

Pored opštine Bečej, BUM-ov partner na projektu, podržanom od Pokrajinskog sekretarijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, jeste i Opšte udruženje preduzetnika Bečej.

Radojević se zahvalio Bečejskom udruženju mladih i Opštem udruženju preduzetnika na tome što su, kako je rekao, prepoznali ovu temu kao jednu od ključnih i aktuelnih.

– Programski budžet bio je nepoznanica za sve aktere u lokalnoj samoupravi, od Opštinske uprave preko javnih preduzeća, javnih ustanova. Verujemo da on nosi niz kvalitativnih pomaka, i iz tog razloga svi moramo dobro da se upoznamo s njim, s jedne strane donosioci odluka, a s druge svi potencijalni korisnici. To nas je zaintrigiralo, i zajedno smo aplicirali za projekat, kazao je Radojević i istakao da očekuje prisustvo zaposlenih u odeljenju za finansije i one koji se bave finansijama, kako u opštini, tako i u javnim preduzećima i ustanovama.

Predavači na seminaru biće Hajrija Bugujevci iz Prijepolja, saradnica beogradske organizacije CRTA (Centar za istraživanje i transparentnost), Zoran Bašić i Nenad Radojčić iz Društva protiv korupcije iz Zrenjanina. Skup se odvija u subotu i nedelju (21. i 22. mart), od 10 do 16 sati oba dana, u prostorijama Opšteg udruženja preduzetnika Bečej.

Zainteresovani mogu da se prijave na adresu:  [email protected]