Prevencija i edukacija su ključne za očuvanje reproduktivnog zdravlja mladih

0
60

Skoro 47% mladih u Srbiji imalo je svoj prvi seksualni odnos između 15. i 18. godine zbog čega je važno da se mladi na vreme edukuju o reproduktivnom zdravlju i tako smanji mogućnost HIV infekcije.

Svaki minut jedna osoba na globalnom nivou umire od posledica side, dok se svake godine beleži oko 2 miliona novih slučajeva infekcije HIV virusom. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije u svetu je do sada oko 60 miliona ljudi HIV pozitivno, a preminulo je više od 25 miliona ljudi.

Tim povodom, članovi i članice našeg udruženja su danas, 1. decembra, podelili blizu 500 kondoma uz edukativne poruke o važnosti prevencije, i tako obeležili Svetski dan borbe protiv side.

HIV i AIDS (sida) nisu isto!

HIV, odnosno virus humane imunodeficijencije, je virus koji napada imuni sistem, prirodnu odbranu tela od bolesti. Ako se HIV ne leči, može proći i više od 10 godina dok imuni sistem osobe ne bude ozbiljno oštećen, da nije više u stanju da odbrani organizam osobe od raznih bolesti.

Zbog toga je testiranje na HIV važno kako bi se infekcija na vreme otkrila i kako bi osoba dobila terapiju na vreme. Ljudi, uz adekvatu terapiju, mogu voditi sasvim normalan život sa HIV-om.

Važno je istaći da se HIV ne može preneti znojem, pljuvačkom ili urinom, odnosno putem kašljanja, ljubljenja ili grljenja.

AIDS (sida) je skup simptoma i bolesti koje se razvijaju u krajnjem stadijumu infekcije HIV-om, ukoliko se adekvatno ne leči.

Važno je da razgovaramo o reproduktivnom zdravlju

Između ostalog, mladi su danas poslali jasnu poruku da kondomi ne smeju biti tabu, već normalna pojava u društvu. Kondom nije samo zaštita od neželjene trudnoće (što je najčešća asocijacija kada razgovaramo o ovoj temi sa mladima) već zaštita od polno prenosivih bolesti kojih ima čak preko 30!

– Reakcije vršnjaka su raznorazne. Naši pokloni danas su uglavnom prihvaćeni kroz smeh i bilo je onih kojima je neprijatno bilo da prihvate naš poklon uz komentar da im „to“ ne treba, dok su oni stariji srednjoškolci čak i razgovarali sa nama o ovoj temi, a često se tražio i koji kondom više. Rekli bismo da razgovor o ovoj temi nije tako tabu kao ranije, ali je važno da se svakog dana priča o tome i da mladi budu bezbedni, kažu članovi našeg udruženja.

Pored toga, mladi kažu da kondomi nisu dovoljno pristupačni, najviše iz ekonomskih razloga, zbog čega se Bečejsko udruženje mladih trudi da uvek u svojim prostorijama ima dostupne besplatne kondome za mlade.

Veliku zahvalnost dugujemo Asocijaciji Duga, bez čije pomoći ne bismo mogli da realizujemo ovu akciju.