Predstavnik BUM-a učesnik projekta „Media4You“ u Rumuniji

0
54

U okviru Erasmus + projekta krajem oktobra održana je omladinska razmena u Konstanci u Rumuniji na kojoj je učestvovao i član Bečejskog udruženja mladih Jovan Vukadin, nama u udruženju poznatiji kao Xana.

Radionice u okviru projekta „Media4You“ trajale su ukupno šest dana, od 28. oktobra do 2. novembra. Cilj ovih radionica bio je da mlade medijski opismeni i postakne na kritičko razmišljanje putem diskusija, radionica i razmene iskustava.

– Na ovim radionicama, po samom naslovu, bilo je već jasno o čemu ćemo pričati. Učili smo o lažnim vestima, medijskoj pismenosti i manipulaciji. Učili smo kako da prepoznamo lažne vesti i kako društvene mreže i drugi mediji utiču na naša verovanja i mišljenja, bez da te informacije prethodno proverimo – objašnjava Jovan.

Pored predstavnika iz Srbije, u ovom programu su učestvovali mladi iz Grčke, Turske, Slovačke, Bugarske, Italije, Severne Makedonije, Nemačke, Litvanije, Hrvatske i Rumunije.

– Imali smo priliku da predstavimo šta su to lažne vesti i kakvo je, po tom pitanju, stanje u medijima kod nas. Tom prilikom smo prezentovali portale Raskrinkavanje i FakeNews tragač. Na kraju svakog dana imali smo interkulturalne večeri i tu smo imali priliku da upoznamo druge države i da probamo njihovu hranu i njihova pića, ali da i oni upoznaju naše. Drago mi je što sam imao priliku da upozam divne ljude iz drugih zemalja i kultura.