Predstavnici BUM-a na seminaru „Ključ za evropsku integraciju Srbije“

0
28
„Transparentnost i borba protiv korupcije: ključ za evropsku integraciju Srbije“
„Transparentnost i borba protiv korupcije: ključ za evropsku integraciju Srbije“

Predstavnici Bečejskog udruženja mladih (BUM) učestvovali su od 25. do 28. maja na seminaru „Transparentnost i borba protiv korupcije: ključ za evropsku integraciju Srbije“, održanom na Mećavniku, u organizaciji Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava iz Prokuplja.
Profesor Miroslav Prokopijević sa Instituta za evropske studije govorio je o pregovorima i pristupanju Srbije Evropskoj uniji, sa fokusom na podsticaje, pretnje i pomake s tim u vezi, kao i o finansijskoj kontroli, koruptivnim praksama i odgovorima države i društva.

Predavanje o finansijskoj kontroli i nadzoru
Predavanje o finansijskoj kontroli i nadzoru

O ideji ujedininjene Evrope, značaju i razvoju projekata takve organizacije, te uticaju Evropske unije na zapadni Balkan predavanje je održao Slobodan Marković, profesor na Fakultetu političkih nauka. Nemanja Nenadić iz Transparentnost Srbija govorio je o ulozi revizije javnih finansija u procesu evropskih integracija Srbije, pravnom okviru za internu reviziju u Srbiji, kao i o glavnim problemima interne i eksterne revizije i efektima delovanja na sistem javnih finansija.
Pored predstavnika nevladinih organizacija iz Prokuplja i Bečeja, seminaru su prisustvovali i oni iz Užica, Loznice i Majdanpeka, a svi su članovi Koalicije za nadzor javnih finansija. Poslednjeg dana seminara utvrđena je metodologija i budući koraci u građanskom nadzoru pregovora u okviru Poglavlja 23, te i poglavljima koja obuhvataju oblasti ugrožene koruptivnim praksama.