Predstavnice opštine Bečej i BUM-a na skupu „Ravnopravnost ne može da čeka“

0
21

Na sastanku u Beogradu povodom predstavljanja projekta „Ravnopravnost ne može da čeka“ u organizaciji Fondacije Ana i Vlade Divac, u kom učestvuje osam opština i gradova, među kojima je i Bečej, učestvovale su i predstavnica opštine Bečej zadužena za pitanja rodne ravnopravnosti Jelena Brankov – Čerevicki i članica Upravnog odbora Bečejskog udruženja mladih Ana Aćimov.

Deo aktivnosti pomenutog projekta biće i konkretna podrška odabranim opštinama. U pitanju su dva istraživanja i tehnička podrška za urodnjavanje Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje. Među njima su istraživanje o društvenim korenima rodne diskriminacije, u okviru kog je planirano da se sprovedu fokus grupe, po jedna u svakoj lokalnoj samoupravi, a to su: Vladičin Han, Bečej, Apatin, Sombor, Pirot, Zaječar, Sremski Karlovci, Užice, komparativna analiza Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje i Lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost, i to u četiri opštine Apatin, Sombor, Pirot, Zaječar, kao i tehnička podrška za urodnjavanje LAP-a za zapošljavanje.

Podsetimo na to da je Bečejsko udruženje mladih zajedno sa Humanitarnim udruženjem „Đina“ iz Bačkog Gradišta tokom prošle godine, u okviru projekta „Unapređenje rodne ravnopravnosti u Srbiji“ koji su sprovodili  Fondacija Ana i Vlade Divac i Fondacija Centar za demokratiju, realizovalo ulične akcije u cilju promocije rodne ravnopravnosti.

Pored toga, prethodno je, sa rodnog aspekta analiziran i Lokalni akcioni plan za zapošljavanje opštine Bečej i date su preporuke za unapređenje.