Predavanje o participativnom budžetu u Tehničkoj školi Bečej

0
26

Prethodne nedelje, nastavili smo razgovore sa maturantima o lokalnom budžetu i tom prilikom smo prezentovali participativno budžetiranje u Tehničkoj školi u Bečeju.

Predavanja se sprovode u sklopu akcije „Budžet po meri građana- I ti se pitaš“ sa ciljem edukacije mladih o procesu participativnog budžetiranja, kako mogu da se priključe i zašto je to važno za njih, kao i da ih podstaknemo da i oni sami budu deo čitavog procesa.

– Učenicima Tehničke škole smo održali predavanje o projektu „Budžet po meri građana- I ti se pitaš“ i naš glavni cilj je bio da ih upoznamo sa tim projektom, ali i da vidimo koliko su upoznati sa mogućnostima mladih u našoj opštini. Kako smo saznali od njih, čuli su već za našu organizaciju, ali nisu još učestvovali u akcijama koje organizujemo. Upoznati su sa time šta je budžet i ko puni budžet, a čak su imali i dobre predloge za budžetske prioritete, pa smo ih ohrabrili da te predloge i pošalju. Imam apsolutno pozitivan utisak jer iako nisu znali za projekat, čim smo im objasnili o čemu se radi su se zainteresovali i predlagali ideje, prenosi nam Kinga koja je prezentaciju održala odeljenju na mađarskom jeziku.

Inače, u sklopu ove akcije se takođe sprovodi i prikupljanje prioriteta građana za koje će biti izdvojen novac iz budžeta opštine za narednu godinu. Građani i građanke svoje predloge mogu dati elektronskim putem OVDE do 30. oktobra, nakon čega sledi glasanje za prioritete 13. i 14. novembra.

Po uzoru na mnoge svetske gradove koji povećavaju učešće građana u predlaganju i planiranju budžeta, BUM u saradnji sa opštinom Bečej i Kancelarijom za mlade opštine Bečej organizuje akciju „Budžet po meri gradana – I ti se pitaš!“. Cilj ove zajedničke akcije je veće uključivanje građana u proces donošenja odluka, informisanje građana o budžetskom procesu, povećanje transparentnosti rada lokalne samouprave i budžetskog procesa.

Rad Bečejskog udruženja mladih je institucionalno podržan od strane Vlade Švajcarske kroz projekat Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT, koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.