Poslednja sreda u februaru: „Dan rozih majica“

0
39

Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja se obeležava svake godine, poslednje srede u februaru, pod nazivom „Dan rozih majica“.

Ime je dobio po inicijativi koju su 2007. godine pokrenuli David Šeperd (17) i Travis Prajs, srednjoškolci iz Kanade kada je jedan učenik devetog razreda maltretiran jer je na sebi imao roze majicukoju je nosio u znak podrške svojoj majci oboleloj od karcinoma, prenosi Oradio.

Iste večeri, njih dvojica su kupili 50 rozih majica, poslali poruku školskim drugarima da će ih sutradan deliti na ulazu škole s molbom da ih, u znak podrške maltretiranom dečaku, obuku. Poruka nasilniku bila je više nego jasna – tako je roze majica postala zaštitni znak podrške svakom detetu koje prolazi kroz nasilje.

U znak sećanja na taj događaj, poslednja sreda u mesecu februaru se obeležava kao Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Obeležavanje ovog dana ima za cilj promovisanje tolerancije, empatije, poštovanja različitosti, razvijanja saradnje i osnaživanje za nenasilno rešavanje konflikata.