Polno prenosive bolesti, tema o kojoj treba pričati: Danas je Svetski dan borbe protiv side

0
39

Bečejsko udruženje mladih (BUM) i ove godine obeležava Svetski dan borbe protiv Side. Pitali smo učenike Gimnazije gde su, između ostalog, članovi BUM-a podelili edukativni materijal o polno prenosivim bolestima i prezervative.

Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju, fakultativni je predmet, deo nastavnog programa u bečejskoj Gimnaziji, Ekonomsko – trgovinskoj, kao i Tehničkoj školi.

Prema rečima Marice Kresoje, psihološkinje, đaci drugih razreda srednjih škola u Bečeju zainteresovani su za ovaj predmet, aktivni na času, željni preciznih informacija, koje ne mogu dobiti na internetu. Gimnazija takođe obeležava Svetski dan borbe protiv side, i to aktivnošću koju realizuje ginekolog iz Doma zdravlja Bečej. Prema rečima Milane Gaković, učenice pomenute bečejske škole, polno prenosive bolesti jesu tema koju treba otvarati i o njoj diskutovati sa mladima.

BUM je današnju aktivnost realizovao, kao i ranijih godina, u saradnji sa omladinom JAZAS-a iz Novog Sada.

Agencija UN za borbu protiv side (UNAIDS) saopštila je povodom 1. decembra, Svetskog dana borbe protiv side, da je 2014. godine registrovano 36,9 miliona ljudi, pretežno u Africi, koji žive sa sidom. Od 2000. i 2014. godine zaraza se proširila za 30 odsto u regionu istočne Evrope i centralne Azije, kao za 26 odsto na Bliskom istoku i severnom delu Afrike, navodi se u izveštaju. Stopa smrtnosti vezana za sidu smanjena za 42 odsto od 2004. godine kada je zabeležen najveći broj smrtnih slučajeva od side. UNAIDS strahuje od povratka epidemije ako zemlje ne učine više protiv širenja infekcije, ali i navodi da se broj registrovanih novoinficiranih smanjio za 35 odsto između 2000. i 2014. godine.