Pokrenut portal za akciju „Budžet po meri građana“

0
90

Bečejsko udruženje mladih (BUM), kao inicijator akcije „Budžet po meri građana“, u saradnji sa opštinom Bečej pokrenulo je portal participativni-budzet.rs.

Posredstvom ovog jedinstvenog sajta građani mogu da predlože prioritete, potom da glasaju za njih 5. i 6. decembra, ali i da pregledaju mapu dela realizovanih projekata u prethodnim godinama. Uz to, na sajtu su objavljeni izabrani predlozi prioriteta za sledeću godinu za koje će se glasati i drugi prateći sadržaji vezani za akciju.

– Trudimo se da unapredimo akciju i da probamo da uključimo što više građana naše opštine u donošenje odluka, a samim tim u budžetski proces. Potrudili smo se da kreiramo pregledan sajt koji je lak za pretragu i korišćenje, a ujedno i informativan, kaže Aleksandar Đekić, predsednik Bečejskog udruženja mladih i dodaje: Verujem da će građanima biti od važnosti da vide i realizaciju njihovih prioriteta, odnosno šta je opština uradila da bi rešila problem koji su oni delegirali kroz akciju. Još uvek nismo ažurirali sve realizovane projekte iz prethodnih godina, ali će i to biti sređeno u narednih par dana. Takođe očekujemo da kompanija gugl odobri i android aplikaciju „Participativni budžet“ te će naši sugrađani moći u narednih dan ili dva da je preuzmu sa gugl plej stora te da za vikend glasaju od kuće za svoje prioritete.

Podsetimo, cilj akcije „Budžet po meri građana“ koju realizuje BUM u saradnji sa opštinom Bečej i Kancelarijom za mlade opštine Bečej je veće uključivanje građana u proces donošenja odluka, kao i informisanje građana o budžetskom procesu. Sve to doprinosi i povećanju transparentnosti rada lokalne samouprave i budžetskog procesa.

Ovakvim pristupom se ujedno i opština Bečej, kao partner akcije, promoviše kao mesto za privredni razvoj i privlačenje investicija.

Za realizaciju projekata koji budu imali najviše glasova nakon glasanja onlajn 5. i 6. decembra i u mesnim zajednicama 6. decembra od 9 do 17 časova, predviđeno je 50 miliona dinara iz budžeta opštine Bečej za 2021. godinu.