Počela akcija „Budžet po meri građana – I ti se pitaš!“

0
30

Početak kampanje „Budžet po meri građana – I ti se pitaš“ obeležila je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni dosadašnji rezultati, ali i dalji planovi.

Kampanji su prisustvovali Dane Mandić, član Opštinskog veća zadužen za sport i omladinu, interni revizor u Odeljenju za finansije Dunja Šari i Aleksandar Đekić, predsednik Bečejskog udruženja mladih, organizacije koja je inicijator ove aktivnosti.

Tokom konferencije bilo je reči o dosadašnjim budžetskim prioritetima, realizovanim i nerealizovanim, kao i o planu za ovogodišnju akciju.

– Kao što znate u proteklim godinama ova akcija je bila uspešna i nadamo se da će to biti i ove godine. Osim toga nadamo se da ćemo kao i proteklih godina biti primer dobre prakse, kako za sve druge lokalne samouprave u Srbiji tako i za, od ove godine, lokalne samouprave u drugim državama gde smo ovaj naš proces predstavljali prethodnih godinu dana. Ova akcija je veoma važna pre svega zbog njene inovativnosti i značajnog unapređenje učešća građana u procesima donošenja odluka na lokalnom nivou, rekao je Aleksandar Đekić na početku konferencije i dodao da se započinje prikupljanje budžetskih prioriteta, odnosno predloga građana na osnovu kojih će se kasnije formirati listići sa predlozima za glasanje.

Građani svoje predloge mogu dostaviti putem portala participativni-budzet.rs, a kao što je slučaj bio i prethodnih godina, u okviru akcije održaće se okrugli stolovi na kojima će predstavnici lokalne samouprave razgovarati sa građanima o lokalnom budžetu, problemima i prioritetima.

Okrugli stolovi organizuju se sa ciljem uspostavljanja dijaloga između građana i lokalne vlasti, ali i da bi se građani informisali o participativnom budžetu, procesu kreiranja lokalnog budžeta i samoj akciji.

Inače, Bečejsko udruženje mladih trenutno sprovodi i radionice sa maturantima srednjih škola u Bečeju kako bi ih informisali o akciji i podstakli mlade da učestvuju u ovom jedinstvenom mehanizmu. Takođe, važno je napomenuti da će BUM ove godine pratiti koliko se žena uključuje u proces participativnog budžetiranja, kao i koliko su mladi aktivno učestvovali u kreiranju lokalnog budžeta.

„Budžet po meri građana“ predstavlja važnu kariku u komunikaciji vlasti sa građanima“

Član Opštinskog veća opštine Bečej, Dane Mandić, govorio je o tome na koji način lokalna samouprava već godinama učestvuje o ovoj akciji, koliko je participacija građana važna tokom planiranja budžeta u opštini Bečej, te kako i na koji način se finansiraju projekti koje su građani tokom akcija prethodnih godina izglasali.

– Za građane je ovo već postala tradicionalna aktivnost, iz godine u godinu sve važnija jer ima sve više i zainteresovanih građana za učešće. Suština ove priče je formiranje budžeta. Nas obavezuje, s obzirom na rast budžeta koji je sve evidentniji zbog sve većeg broja investicija, da građane u što većoj meri upoznajemo sa tim šta je budžet. Važno nam je da građani budu informisani i da mogu da utiču na predloge koje izražavaju kroz budžetske prioritete glasanjem, navodi Dane Mandić i dodaje da je u prethodne dve godine probijena prvobitna cifra namenjena za ovu akciju, te da je u svim naseljenim mestima opštine Bečej urađeno maksimalno koliko je to moguće, kao i da je veliki broj investicija urađen uz pomoć viših nivoa vlasti.

– Takođe mislim da je dobro da Bečejsko udruženje mladih sprovodi sve veći broj aktivnosti koje su vezane za informisanje građana oko ovog procesa jer sve veći broj građana se već oslanja na tu činjenicu da će neke svoje prioritete moći da istakne krajem godine kada ova akcija dođe na red. Akcija „Budžet po meri građana“ predstavlja jednu važnu kariku u komunikaciji sa građanima jer upravo to je spona na osnovu koje lokalna samouprava dobija informacije gde treba da troši sredstva u smislu unapređenja životnih uslova na teritoriji opštine Bečej, rekao je Mandić.

On je takođe dodao da je, prema proceni Odeljenja za privredu opštine Bečej, od izglasanih projekata prethodnih godina završeno oko 65 odsto kao i da je više od 25 odsto trenutno u procesu ili se završava.

Izborni vikend planiran je za 26. i 27. novembar, a rezultati bi se predstavili javnosti 28. novembra. Nacrt budžeta planiran je za 6. decembar, a građani će zatim imati priliku da dostave komentare, ali i da ih predstave na javnoj raspravi 21. decembra.

Do formulara za prikupljanje prioriteta možete doći OVDE, a spisak održavanja okruglih stolova možete pogledati OVDE.

Drugi o akciji:

  1. Vreme je za oblikovanje budžeta po meri građana
  2. Počinje akcija „Budžet po meri građana – I ti se pitaš!“
  3. Za prioritetne investicije po meri građana oko 50 miliona dinara
  4. „Budžet po meri građana”: U Poljanici zadovoljni akcijom, spremili novu listu prioriteta