Počele edukacije za žene sa sela: U Poljanici u toku kurs srpskog jezika

0
72

U najmanjem selu bečejske opštine – Poljanice, nedavno su počele besplatne radionice u okviru projekta „Ka unapređenoj bezbednosti žena u opštini Bečej“. 

Kurs srpskog jezika kao jezika sredine se u mesnoj zajednici održava dva puta nedeljno, utorkom i četvrtkom od 19 sati, i to je samo jedna od besplatnih edukacija koje organizuje Bečejsko udruženje mladih (BUM) u okviru pomenutog projekta.

Fokus projekta u okviru kog je, inače, planirano čak 258 radionica, jeste osnaživanje i povećanje zapošljivosti žena iz seoskih sredina opštine.

Kako bi se pomoglo ženama da prepoznaju nasilje i da se obrate nadležnim institucijama u cilju zaštite, BUM od ovog proleća priprema brojne aktivnosti za oko 300 žena sa sela u opštini Bečej čiji je položaj dodatno nepovoljan. Naime, otežavajuće okolnosti za njih su veća nezaposlenost i otežan pristup uslugama Centra za socijalni rad i drugim službama koje im mogu pomoći da izađu iz nasilja.

Pored radionica koje će voditi stručnjakinje iz Centra za socijalni rad Bečej, u pet sela opštine Bečej biće organizovano i psihološko savetovalište, kao i obuke knjigovodstva, poslovanja i pisanja biznis plana, te jezika sredine – srpskog i mađarskog i šivenja.

Radionice jesu namenjene pre svega ženama različitog starosnog doba, ali su i muškarci dobrodošli.

Uz to, biće organizovane i posete poslodavcima sa teritorije opštine Bečej. Informacije o kursevima i drugim vrstama programa mogu se dobiti na broj telefona 062/373-427 ili na imejl [email protected].

Dodajmo da je samo u toku 2021. godine Centru za socijalni rad Bečej prijavljeno 154 slučaja nasilja prema ženama. U najvećem broju zabeleženi su slučajevi psihičkog i fizičkog nasilja, dok se ekonomsko nasilje kao takvo ne prepoznaje.

Projekat „Ka unapređenoj bezbednosti žena u opštini Bečej“ sprovodi Bečejsko udruženje mladih uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena UN Women u Srbiji u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Norveške u Beogradu.

Drugi o nama:

  1. Edukacije za žene sa sela: U Poljanici u toku kurs srpskog jezika
  2. BUM Bečej: Počele edukacije za žene sa sela
  3. Fókuszban a nők helyzetének megerősítése
  4. БУМ: Радионице за помоћ сеоским женама