Pitali smo predstavnike opštine Bečej šta su od prošlogodišnjih prioriteta građana realizovali

0
22

Do 10. novembra građani opštine Bečej moći će da se izjasne o tome u šta je po njihovom mišljenju neophodno uložiti novac iz lokalnog budžeta za narednu godinu. Nakon što se prikupe prioriteti građana, kao što je to bio slučaj u prethodne dve godine, oni sa najviše glasova naći će se na glasačkom listiću.

Glasački dan u okviru akcije „Budžet po meri građana – I ti se pitaš“ je 1. decembar, kada će meštani svih mesnih zajednica moći da zaokruže neke od potencijalno budućih investicija. Glasanje će biti organizovano u mesnim zajednicama, ali i na internetu.

Javna rasprava o budžetu opštine Bečej za 2020. godinu već je predviđena i to za 9. decembar u 17 sati.

– Imamo lepu praksu od prošle godine kada smo u svim selima, uoči usvajanja budže razgovarali sa meštanima. Ove godine ćemo, nakon što se odaberu prioriteti po svim mesnim zajednicama, a u nedeljama pre glasanja, organizovati okrugle stolove po svim mestima u našoj opštini kako bi građani razgovarali sa nadležnima i direktno dobili dodatne informacije o svojim prioritetima,rekao je Aleksandar Đekić, predsednik Bečejskog udruženja mladih.

Podsetimo, „Budžet po meri građana – I ti se pitaš“ sa ciljem da informiše građane o budžetskim procesima, poveća njihovo učešće u donošenju odluka, ali i da poveća transparentnost budžeta, realizuje Bečejsko udruženje mladih (BUM) u partnerstvu sa lokalnom samoupravom. Prioriteti građana koji budu osvojili najviše glasova biće finansirani iz opštinskog budžeta.

Uoči nove akcije „Budžet po meri građana – I ti se pitaš“, pitali smo nadležne da šta su od prošlih prioriteta realizovali. Nadležni kažu da je prosečno na investicije od 2012. godine do sada godišnje odlazilo oko 600 miliona dinara, a da je polovina tog novca iz drugih izvora. Žitelji najudaljenije mesne zajednice u opštini Bečej – Mileševo, trebalo bi do kraja godine da dobiju hlorizator koji bi poboljšao vodosnabdevanje u selu, što je ujedno jedna od potreba meštana, koju su iskazali i tokom akcije.

Osim toga, investicije u mrežu očekuju i ostala naseljena mesta u celoj opštini, najavljuje predsednik opštine. Krljenje udarnih rupa je stavka u budžetu koja je ove godine duplirana u odnosu na prošlu godinu. Uređenje ulice Stevana Doronjskog našlo se prošle godine na glasačkom listiću u Prvoj mesnoj zajednici. Put koji povezuje Poljanice i Bačko Petrovo Selo bilo je jedno od prioriteta u oba naseljena mesta, a nadležni kažu da su to već uvrstili u svoje planove, kao i da je deo uređenja urađen. U narednim danima bi deo od platnare do pravoslavnog groblja na Petrovoselskom putu u Bečeju konačno trebalo da dobije novu rasvetu.