Piše se najvažniji dokument za mlade u Srbiji, da li je tebe neko pitao za mišljenje?

0
37

Da li znaš da je u toku izrada najvažnijeg dokumenta za mlade u Srbiji? Ako ne znaš, mi smo tu da te informišemo o procesu i kako možeš da se uključiš jer je tvoje mišljenje bitno!

Ako imaš od 15 do 30 godina i živiš u Srbiji, ovo se tebe tiče! Ko će bolje znati od tebe koji su problemi, potrebe, izazovi i prepreke sa kojima se mladi svakodnevno suočavaju? Zato je važno da učestvuješ u Javnoj raspravi o Predlogu nacionalne strategije za mlade 2022 – 2030 koja je u toku.

Svaki tvoj predlog i komentar su važni, a ako ne znaš šta je Javna rasprava, a šta Nacionalna strategija za mlade, mi ćemo ti objasniti!

Šta je javna rasprava?

Javna rasprava je proces u kom može da učestvuje bilo ko (mladi, ostali građani, udruženja, mediji…) i koji služi kao prilika da svi oni iskažu mišljenje, daju komentare i sugestije na određeni dokument koji je u izradi.

Važno je da se građani uključe, pogotovo mladi jer mogu da utiču na to kako će se država odnositi prema njima u periodu od narednih osam godina. U prevodu, imaš mogućnost da utičeš na to kako će se donosioci odluka brinuti o svim mladima do 2030. godine!

O kom dokumentu je reč?

Nacionalna strategija za mlade je dokument koji predstavlja sistemska rešenja značajnih pitanja u oblastima života mladih u Republici Srbiji, kao dugoročni plan razvoja. U tom smislu, strategija predstavlja skup ideja, mišljenja i konkretnih aktivnosti kreiranih za postizanje definisanih ciljeva u svim oblastima od značaja za mlade.

Na Javnoj raspravi će se diskutovati o Predlogu srategije za mlade u Republici Srbiji za period od 2022. do 2030. godine.

Oblasti koje su prepoznate Predlogom ovog dokumenta su:                   

  1. Omladinski rad
  2. Prostori za mlade
  3. Aktivno učešće mladih
  4. Lični razvoj mladih
  5. Zdravlje i blagostanje mladih

Više o ovim oblastima pisaćemo u nekom od narednih tekstova.

 Kako možeš da se uključiš?

Na društvenim mrežama Krovne organizacije mladih Srbije ili putem mejl adrese [email protected] se možeš uključiti, tako što ćeš dostaviti svoj komentar kroz neformalan razgovor.

Biće organizovana lajv uključenja na Instagram profilu @komsmladi od 08. do 12. avgusta, gde će se predstaviti sve pomenute oblasti i tom prilikom će mladi imati mogućnost da ostave svoje komentare u vezi sa ovim dokumentom.

Pored toga, budući da će predstavnici Bečejskog udruženja mladih učestvovati na Javnoj raspravi koja je zakazana u Novom Sadu, u prostorijama OPENS-a 15. avgusta u 12 časova, pozivamo te da, ukoliko nisi drugačije u mogućnosti da se uključiš i ostaviš svoj komentar, nam pišeš ili nas posetiš svakog radnog dana u prostorijama na adresi Glavna 47 u Bečeju!

Ukoliko imaš bilo kakvu nedoumicu, budi slobodan/na da nas kontaktiraš, rado ćemo odgovoriti!