Peta Olimpijada

0
24
Detalj sa Pete vojvođanske olimpijade starih sportova

Ono što je nekada predstavljalo zabavu paorima i pastirima u dokolici, sada je, zahvaljujući Bečejskom udruženju mladih, postala manifestacija koja se ne propušta, jer mnogi i godišnje odmore planiraju kako ne bi izostali sa Olimpijade starih sportova koja se već pola deceine održava oko 19. avgusta u Bačkom Gradištu.

Osmišljena kako bi se u selima bečejske opštine okupljala omladina i imala interesantan rekreativni sadržaj, ali i kako bi se očuvala tradicija na koju žitelji pokrajine mogu biti ponosni.

Onu čuvenu rečenicu, jer je u pitanju pravo odmeravanje snage, ali i preciznosti, kao i na najvećoj svetskoj sportskoj smotri, „Neka igre počnu” izgovorio je Milorad Perišić, predsednik Saveza sport za sve Vojvodine. Kao i pre mnogo decenija, taman na seosku slavu, mladići su u pilcikama, vraniću, džakanju, dragačama, bacanju kamena s ramena, štulanju i mnogim drugim sportovima odmeravali snage. Međutim, i devojke su pokazale da im na megdan mogu izaći.

Na mesnom fudbalskom stadionu „u koštac“ uhvatilo 17 ekipa, odnosno 85 takmičara. Oko samih borilišta na travnatom fudbalskom terenu i oko njega, u bašti klupskog restorana i na tribinama našao se zavidan broj gledalaca. Oni stariji da se podsete nečaga što su u detinjstvu upražnjavali, a nešto mlađi da vide što su od starijih čuli.

– Mnogi su prilikom „prvenca“ 2010. godine vrteli glavom i govorili nam da smo, sportskim žargonom rečeno, odmah zabeležili het-trik, odnosno da nam je to prvi put, poslednji put i nikad više. Međutim, prevarili su se. Ne samo da smo ostali istrajni, nego smo čitavu manifestaciju oplemenili i omasovili, izjavio je lane Aleksandar Đekić, predsednik Bečejskog udruženja mladih (BUM). Sad svemu tome može da doda da su očekivanja prevaziđena, organizacioni tim uigran, a takmičari nestroljivi da se oprobaju u nekoj od 17 disciplina.

Titulu najboljih na bačkogradištanskom „olimpijskom borilištu” ponela je ekipa „Paori bez zemlje”, sa osvojena 282 boda. Mladi Vrbašani zasigurno nisu došli bez dobre kondicije, ali koncentracije, pa su njih petorica kući otišla sa zlatnim medaljama oko vrata i peharom. Drugoplasirani, sa 280 bodova, su takmičari iz ekipe „Bambola”, a sa dva manje, na trećem mestu „Paori”, svi iz Bačkog Gradišta.

– Ovog puta smo i brojanje bodova po novom sistemu brže završili što samo pokazuje da smo se uhodali tokom ovih godina. Komentari gostiju su vrlo pozitivni i jedva čekaju sledeću olimpijadu starih sportova. Hvala svima koji su svojim prisustvom uveličali mali jubilej ove manifestacije i time nam dali podstrek da svaka sledeća bude što bolja, kazala je Bojana Pejović, iz „Olimpijske” komisije.

Mladi opštine Bečej, ne samo što su održali kontinuitet i na Preobraženje (19. avgust), seosku slavu, organizovali peti put Vojvođansku olimpijadu starih sportova, već su na turističku mapu utemeljili manifestaciju koja, ne samo što je atraktivna i nosi epitet regionalna, već svaki put u selo kraj opštine Bečej privuče sve veći broj stranaca.

Samuel Juran, osamnaestogodišnji igrač hokeja iz Slovačke, prvi je put ovog avgusta posetio Srbiju. Kada je vozom pristigao u Novi Sad, prvi utisci, kako priča, nisu bili pozitivni. Već kada je stigao u Bečej i u Goranski park, gde boravi sa još nekoliko mladića i devojaka iz nekoliko zemalja sveta, sve je postalo lagodnije, priča mladić. U Bačkom Gradištu, gde je proveo čitav dan, doživeo je sve zbog čega je i došao u ovu balkansku zemlju, oprobao se u nečemu novom, upoznao nasleđe naroda iz ovih krajeve i stekao nova poznanstva. Njegova takmičaraska ekipa „Robin Hud“ nije uzela medalju, ali je pokazala izuzetnu istrajnost i dala ono što je bilo za očekivati, najbolje od sebe.

PODELI
Prethodni članakČetvrta Olimpijada
Sledeći članakKamena s’ ramena