Performansom skrećemo pažnju na problem nasilja prema ženama

0
38

Nasilje prema ženama ne sme ostati u četiri zida i o njemu ne sme da se ćuti, jedna je od poruka aktivistkinja Bečejskog udruženja mladih sa uličnog performansa sprovedenog u subotu, 16. jula.

Aktivistkinje su nosile transparente sa rečima koje žrtve nasilja obično izgovaraju pravdajući tako nasilnika, iako opravdanja ne sme biti. Na njihovim licima su bile modrice i posekotine koje su privlačile pažnju prolaznika. Mnogi od njih nisu ostali nemi, iako je ovog puta bila šminka.

Osim ožiljaka na licu i telu, postoje i oni na duši.

Žene koje trpe nasilje obično su nesigurne, nemaju podršku okoline da nasilje procesuiraju. Prema podacima organizacija, svaka treća žena tokom života doživi fizičko ili seksualno nasilje, i to najčešće od svog partnera.

Zastrašujući je podatak da je usled izolacije tokom pandemije korona virusa, 15 miliona žena u svetu doživelo neki oblik nasilja.

Projekat Bečejskog udruženja mladih „Ka unapređenoj bezbednosti žena u opštini Bečej“, u okviru kog su prireređeni performansi, usmeren je za osnaživanje žena sa sela, nudi im besplatne aktivnosti u njihovim mesnim zajednicama, poput učenja jezika sredine, kursa šivenja, te i knjigovodostva, kancelarijskog poslovanja i pisanja biznis plana. Uz to, žene iz svih pet seoskih mesnih zajednica mogu da koriste usluge psihologa na dva jezika i da razgovaraju u okviru radionica sa zaposlenima iz Centra za socijalni rad.

Ovom performansu prethodio je sličan u Bačkom Gradištu gde su simbolično uoči jedne od radionica za osnaživanje žena na ulaz u mesnu zajednicu postavljene crvene cipele koje simbolišu žrtve nasilja prema ženama.

Projekat „Ka unapređenoj bezbednosti žena u opštini Bečej“, sprovodi se uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena UN Women u Srbiji u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Norveške u Beogradu.