Otvoreni poziv: Radionica za mlade na temu primene fact-checkinga i storytellinga u novinarstvu

0
22

Balkanska istraživačka reporterska mreža (BIRN) poziva mlade ljude sa područja Zapadnog Balkana da se prijave na radionicu na temu provere činjenica i usmenog pripovedanja iz oblasti tranzicione pravde, traženja istine i memorijalizacije.

Usmena istorija je presudna za proces tranzicijske pravde jer ima moć da razotkrije zločine i obelodani skrivena lična sećanja, što može poslužiti u ohrabrivanju razmene sličnih iskustava i proširivanju znanja o tim narativima. Za žrtve ratnih zločina pripovedanje ima isceliteljsku ulogu, jer im daje glas i priznanje njihovim iskustvima i traumama.

– Pozivamo mlade ljude iz bilo koje branše koji su zainteresovani za ove teme da pošalju prijavu i da nam se pridruže na ovoj radionici, kažu organizatori.

Balkanska istraživačka reporterska mreža, BIRN, organizuje trodnevnu interaktivnu radionicu na kojoj će učesnici moći da spoznaju više o procesu traženja istine i pomirenja kroz vežbu usmenog pripovedanja. Radionicu će voditi nagrađeni novinari i urednici BIRN-a koji će pokazati kako izbeći zamku stvaranja priča koje trivijaliziraju ratne zločine i iskustva žrtava, te ohrabruju nekažnjavanje. Učesnici radionice će takođe naučiti kako stvoriti siguran, nepristrasan i suosećajan prostor za žrtve koje dele svoje priče.

Nakon radionice, BIRN će osigurati finansiranje i mentorstvo učesnicima u produkciji video priča. Radionica će se održati u skladu s važećim zdravstvenim propisima o koronavirusu.

KO SE MOŽE PRIJAVITI?

Mladi novinari, studenti, aktivisti i svi drugi koji su zainteresovani za ovu tematiku. Posebno podstičemo mlade ljude iz marginalizovanih zajednica da se prijave. Nije potrebno prethodno iskustvo. Starosna dob učesnika je od 18 do 30 godina.

KAKO SE MOŽETE PRIJAVITI?

Prijave slati na engleskom, BHS (bosanski, hrvatski, srpski) ili na albanskom jeziku na [email protected] zajedno sa CV-jem i motivacionim pismom.

DATUM RADIONICE: 26 – 28.07.2021. (trodnevna radionica)

JEZIK: Radni jezik radionice je engleski.

POZIV ZA PRIJAVE: Preuzmite ovde.

KRAJNJI ROK: 24.06.2021, 12:00h (srednjevropsko vreme).

BIRN i njegov(i) partner(i) su podržani od strane RYCO-a u okviru 4. otvorenog poziva za podnošenje prijedloga projekata koji sufinansira Evropska Unija.