Organizacije u Srbiji udružene u borbu protiv zelenašenja

0
74

Prethodne nedelje je obukom na temu građanska borba protiv zelenašenja, kojoj je prisustvovalo tridesetak predstavnika organizacija i medija, počela zajednička udružena aktivnost na nacionalnom nivou u borbi protiv zelenašenja.

Cilj organizacija okupljenih oko ove inicijative je da kroz ulične akcije, medijsku i online kampanju i pravno savetovanje pomognu građanima, informišu ih i osnaže ukoliko su žrtve ili znaju nekoga ko ima problema sa zelenašenjem.

Organizacije će svoje aktivnosti sprovoditi u jedanaest gradova i opština širom Srbije. Organizacije koje su pokrenule nacionalnu inicijativu za borbu civilnog društva protiv zelenašenja su: PROTECTA – Niš, Bečejsko udruženje mladih – Bečej, Dijalog – Valjevo, Centar za društvene integracije – Vranje, Edukaciono humanitarna organizacija EHO – Prokuplje, Udruženje za ekologiju i zaštitu životne sredine GEA – Pirot, Institut za istraživanje korupcije Kareja – Pančevo, Porečje – Vučje/Leskovac, MillenniuM – Kragujevac, Somborski edukativni centar – Sombor i Forum Civilne Akcije – Požega.

Aktivnosti sprovode u okviru projekta Osnaženi ohrabreni – Stop Zelenašenju koji realizuje PROTECTA, uz podršku Evropske uni­je a u okviru Programa Solidarno za prava svih – podrška braniteljima ljudskih prava u lokal­nim sredinama 2021/2022, koji realizuje tim Solidarno za prava svih.

Svi koji imaju problema sa zelenašenjem mogu se javiti na broj telefona 060/141-11-80, na mejl [email protected].

Iznude i zelenaštvo u Srbiji – po broju slučajeva pred institucijama jedva ih ima, po medijskim naslovima i iskustvima građana imamo pandemiju ovih krivičnih dela

Vojvođanski istraživačko – analitički centar (VOICE) i PROTECTA su 24. decembra u Nišu predstavili publikaciju pod nazivom: „Studija slučaja: Iznuda i zelenaštvo u Srbiji”.

Na osnovu analiziranih podataka ustanovljeno je da su osnovna javna tužilaštva od 2016. do 2020. godine vodila istragu za 943 krivičnih prijava za krivična dela iznude iz člana 214. Krivičnog zakonika i da je nakon sprovedene istrage odbačeno njih 487, odnosno 51.64 osto krivičnih prijava.

Za krivično delo zelenaštvo iz člana 217. Krivičnog zakonika na nivou Srbije za isti period od pet godina vođena je istraga za 310 krivičnih prijava, a do odbačaja je došlo u 234, odnosno u 75.48  odsto predmeta. U istom periodu osnovni sudovi su vodili 373 postupka za krivično delo iznude i osuđujuća presuda za lakši oblik izrečena je u 215 predmeta, a za teži oblik u 10 predmeta. Oslobađajuća presuda doneta je u 54 slučaja, a u 34 predmeta je došlo do obustave.

Za krivično delo zelenaštvo vođeno je ukupno 34 postupka, od čega je devet okončano osuđujućom presudom za lakši oblik, sedam je obustavljeno, a u 16 je izrečena oslobađajuća presuda. Ukupan broj krivičnih dela iznude evidentiranih kod Ministarstva unutrašnjih poslova za posmatrani period je 708, a broj podnetih krivičnih prijava 665. Ukupan broj učinilaca bio je 950, a broj oštećenih osoba bio je 724.

Ukupan broj krivičnih dela Zelenaštva evidentiranih kod Ministarstva unutrašnjih poslova za posmatrani period je 29, a toliki je i broj podnetih krivičnih prijava. Ukupan broj učinilaca bio je 33, a broj oštećenih osoba bio je 36.

Istraživanje „Iznuda i zelenaštvo u Srbiji“ je sprovedeno u cilju identifikovanja slučajeva koji se nalaze u institucijama, kako bi se dobila polazna osnova za dalja istraživanja koja će dovesti do prevencije i veće zaštite građana.